Testul care estimează vârsta sarcinii. Când trebuie făcut pentru rezultate de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a fi siguri de rezultatele unui test de sarcină, trebuie realizat după o săptămână de la întârzierea sarcinii FOTO Shutterstock
Pentru a fi siguri de rezultatele unui test de sarcină, trebuie realizat după o săptămână de la întârzierea sarcinii FOTO Shutterstock

Dotat cu două benzi în loc de una, un test de sarcină modern poate spune nu doar dacă o femeie este sau nu gravidă, ci şi cât de avansată este sarcina.


Testul de sarcină Clearblue Advanced „spune“ cu o precizie de 99% dacă o femeie este sau nu gravidă şi, în acelaşi timp, poate estima cu o precizie de aproximativ 93% vârsta embrionului, după cum au arătat studiile clinice care au inclus 2.000 de femei.

Este prevăzut cu două benzi care măsoară nivelul unui hormon pe care-l produc femeile imediat după concepţie, numit HCG (Human Chorionic Gonadotropin). De altfel, cantitatea de HCG din urina femeilor creşte semnificativ în primele săptămâni de sarcină şi începe să scadă după a 11-a săptămână. Evident, una dintre cele două benzi este similară cu acelea folosite de majoritatea testelor de sarcină, pentru a răspunde cu „Da“ sau „Nu“ la întrebarea „Sunt însărcinată?“.

Cea de-a doua bandă, însă, calculează, pe baza timpului scurs de la ultima ovulaţie, vârsta posibilă a sarcinii. Dacă femeia este însărcinată, pe test va scrie „Pregnant“ şi „1-2“, „2-3“ sau „3+“, pentru a indica numărul de săptămâni.

În mod normal, pentru a estima cât de avansată este sarcina, medicii realizează o ecografie şi, în funcţie de data ultimei menstruaţii, realizează un calcul. Însă nu toate femeile ţin cu precizie calendarul ovulaţiei şi menstruaţiei, ba mai mult, multe femei au ciclu neregulat, aşa că estimările nu sunt foarte de încredere. Ecografia creşte precizia estimării, dar, în general, imaginile obţinute sunt utile mai ales după a opta săptămână. Evident, testul Clearblue nu trebuie să înlocuiască măsurătorile clasice realizate de medici, dar poate fi util pentru femei până la obţinerea confirmărilor din partea ginecologului.

„Cred că pentru anumite paciente, adică mai ales pentru aelea cu ciclu neregulat, testul poate fi folositor, dar pentru majoritatea celor cu cicluri regulate nu cred că poate oferi prea multe informaţii în plus faţă de cele obţinute la medic“, potrivit medicului Christine Proudfit, din cadrul Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie a Centrului Medical Langone din New York, citată de „Time“.

Aprobat în Europa din 2008, testul va fi disponibil şi în SUA din septembrie. Preţul unui astfel de test este de aproximativ 19 dolari.

Chiar pot fi utilizate din prima zi de întârziere a menstruaţiei?

Medicul ginecolog Laurenţiu Crăciunaş, de la Spitalul „St. Mary’s“ din Manchester, Marea Britanie, spune pe blogul său, contraboli.ro: 

„De fiecare dată când citesc câte un prospect, mă deranjează minciuna pe care se bazează şi am să-ţi explic de ce. Ciclul menstrual clasic este regulat, are 28 de zile, iar ovulaţia are loc în a 14-15-a zi, dar este valabil pentru un procent mic de femei, multe având cicluri menstruale cu tipar diferit. Gonadotropina corionică umană începe să fie secretată de embrion imediat după implantare. Iniţial ajunge în sângele mamei, apoi în urină şi poate fi detectată de test. Până ce embrionul ajunge în uter să se implanteze, trecîn jur de 7-10 zile (în medie), dar pot să treacă şi 12-14 sau chiar mai multe în unele cazuri. Ovulul este eliberat şi poate fi fecundat teoretic cu 14 zile înainte de următoarea menstruaţie, dar multe femei au ovulaţie târzie, cu o săptămână înainte de următoarea menstruaţie, deci în cazul lor menstruaţia vine doar la 7 zile dupa fecundaţie, perioadă în care embrionul poate fi încă pe drum spre uter, nici vorbă de implantare, deci nici vorba de gonadotropina corionică în urină… rezultă un test cu rezultat fals negativ“, explică specialistul.

În plus, pot trece chiar şi 21 de zile după un contact sexual până ca sarcina să poată fi detectabilă, testele făcute mai repede putând avea rezultate fals negative.

„Testul de sarcină trebuie făcut după măcar o săptămână de la întârzierea menstruaţiei sau după măcar trei săptămâni după un contact sexual neprotejat. Dacă îl faci mai repede şi rezultatul este pozitiv înseamnă că embrionul s-a implantat repede, dar dacă este negativ nu înseamnă că nu există sarcină“, recomandă medicul Laurenţiu Crăciunaş. 

Citeşte şi: 

Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile

Retragerea de pe piaţă a unor pilule contraceptive şi reintroducerea lor la scurt timp au creat confuzii în rândul consumatoarelor.

Sarcina, între mit şi adevăr: au gravidele liber la alcool şi cafea?

Printre primele lucruri pe care medicul i le spune unei viitoare mame este să reducă consumul de alcool şi de cafea. O scriitoare americană, profesor de economie la Universitatea din Chicago, consideră că temerile specialiştilor nu sunt întemeiate şi că gravidele nu ar trebui să-şi refuze micile plăceri ale vieţii.

Gravidele care fac mişcare nasc mai uşor

Un studiu recent arată că femeile însărcinate care fac exerciţii fizice regulate au un risc mai mic de a naşte copii supraponderali şi, deci, de a necesita cezariană, care se poate asocia cu infecţii şi cu alte complicaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite