Testele pentru coronavirus pot detecta fragmente moarte de virus, fiind fals pozitive, au arătat cercetătorii de la Oxford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Testele de diagnosticare a infecţiei cu coronavirus sunt atât de sensibile că pot detecta fragmente moarte de virus rămase după o o contaminare mai veche, au arătat cercetători ai universităţii Oxford într-un nou studiu.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul pentru Medicină bazată pe dovezi al Universităţii Oxford a revizuit rezultatele a 25 de studii care au presupus cultura probelor de virus aferente unor teste pozitive. Metoda „cultivării virale” poate indica măsura în care un test pozitiv a detectat un virus activ - care se poare reproduce şi transmite - sau doar fragmente moarte de virus care şi-au pierdut această capacitate.

Cercetătorii spun că testele fals pozitive pot duce la o supraestimare a dimensiunilor curente ale pandemiei. Alţi experţi spun însă că e puţin probabil să dispunem de teste perfect fiabile care să detecteze infecţiile în toate cazurile.

Carl Heneghan, unul din autorii studiului, a spus că ar fi preferabil ca în loc de un rezultat de tip prezenţă/absenţă a virusului testele să aibă un prag de detecţie - astfel încât o încărcătura virală mică să nu fie considerată o probă pozitivă.

Cercetătorul e de părere că detectarea urmelor de virus după infecţii vechi este una din explicaţiile faptului că, în ciuda creşterii numărului de noi infecţii, rata internărilor se menţine stabilă.

Testele de diagnostic

Testul de tip tampon PCR - metoda-standard de diagnostic - presupune amplificarea materialului genetic al virusului, în timp ce proba de virus a unei persoane este trecută printr-o serie de „cicluri” astfel încât să fie recuperată o cantitate suficientă de virus.

Numărul lor poate fi un indicator al cantităţii de virus prezente în probă - fie că sunt mici fragmente, fie niveluri mari de virus intact. La rândul său acesta poate fi pus în legătură cu probabilitatea ca acea cantitate să fie infecţioasă, astfel încât testele care presupun mai multe cicluri să fie mai puţin susceptibile să conţină virus capabil de reproducere în culturi de laborator.

Riscul testelor fals pozitive

Însă testele pentru coronavirus dau un rezultat pozitiv sau negativ fără a indica în vreun fel încărcătura virală a probei sau probabilitatea de a conţine virus transmisibil ca urmare a unei infecţii active. Asta poate o problemă, întrucât o persoană care are încărcătură virală mare şi o persoană care a rămas cu fragmente de virus după ce infecţia a trecut ar putea primi acelaşi tip de rezultat şi ambele să fie considerate pozitive la coronavirus.

Heneghan, acelaşi cercetător care a observat bizarerii în modul de înregistrare a deceselor în Marea Britanie şi a determinat un nou sistem de raportare a autorităţilor sanitare, spune însă cî toate dovezile sugerează faptul că „o capacitate de transmitere a virusului începe să scadă după circa o săptămâna”.

Astfel că deşi practic nu poate fi verificat fiecare virus pentru virus activ,stabilirea unui prag de detecţie al testelor ar putea fi util pentru a scădea probabilitatea unor teste fals pozitive.

Totodată, oamenii n-ar mai fi carantinaţi excesiv şi nici urmăriţi drept contacţi, iar dimensiunea actualei pandemii ar putea fi mai bine apreciată.

Autorităţile de sănătate publică au fost de acord cu metodele cultivării virale ca o bună modalitate de a verifica acurateţea testelor pentru coronavirus şi a transmis că efectuează analize în această direcţie colaborând cu laboratoarele inclusiv în privinţa stabilirii unui prag al ciclurilor sau limite de detecţie.

Totuşi trasarea unor limite de detecţie este dificilă, având în vedere diferitele kituri de testare disponibile care vin cu praguri variate de detecţie.

Francesco Venturelli, epidemiolog în regiunea Emilia-Romagna, puternic afectată de pandemie în martie, a spus că „nu există suficientă certitudine” cu privire la perioada de timp în care virusul rămâne infecţios la un pacient care se recuperează în urma infecţiei.

Timp de câteva săptămâni Italia a supraestimat numărul cazurilor în vârful pandemiei luând în calcul şi persoanele care au contractat virusul cu ceva vreme înainte să fie identificate ca pozitive, a explicat acesta.

Unele studii bazate pe culturi virale au raportat că circa 10% din pacienţi au încă virus viabil în corp după 8 zile de boală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite