Teste rapide pentru depistarea hepatitei C. Unde pot fi făcute

Teste rapide
pentru depistarea hepatitei C. Unde pot fi făcute

Prezenţa virusului hepatitic C poate fi depistat în urma unor analize specifice de sânge

Institutului Clinic Fundeni, Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor“ Cluj-Napoca, Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi şi la Clinica de Gastroenterologie şi Hepatologie Timişoara,vor oferi teste rapide şi consumabile pentru orice pacient,  în cadrul unui proiect integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C care se adresează unităţilor medicale din România, „HepC Awareness-Linkage to care-Epidemiological-Research-Treatment“ urmăreşte punerea în practică la nivel instituţional în România a Strategiei Globale de Sănătate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei până în anul 2030.

În acest sens, vor fi oferite teste rapide şi consumabilele necesare pentru ca orice pacient care accesează secţiile clinice ale spitalelor menţionate să poată fi testat, iar pacienţii depistaţi ca infectaţi cu VHC să fie imediat evaluaţi şi trataţi, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Proiectul este dezvoltat de această societate, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice. România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei VHC din Europa  - 2,5%, cu peste 550.000 de persoane viremice.

Infecţia cu VHC determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume.

Progresele în tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% în eradicarea infecţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: