Test online de daltonism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O persoană cu daltonism are dificultăţi în a vedea care este culoarea aprinsă la semafor FOTO Arhiva Adevărul
O persoană cu daltonism are dificultăţi în a vedea care este culoarea aprinsă la semafor FOTO Arhiva Adevărul

Test online de daltonism. Dacă vrei să fii şofer, un test la medicul oftalmolog pentru verificarea acuităţii vizuale, dar şi a capacităţii de identificare şi distingere a culorilor este obligatoriu. Pentru a nu fi prins pe picior greşit, fă-ţi un test online simplu înainte. Acesta îţi poate spune dacă suferi de o formă sau alta de daltonism.

Test online de daltonism: de ce este necesar

Aproximativ 90% din informaţiile pe baza cărora omul modern comunică şi percepe lumea se datorează simţului vizual. De aceea, pierderile de informaţie în cazul percepţiei culorilor diminuează calitatea vieţii, degradează siguranţa prelucrării informaţiilor şi prin aceasta influenţează în mod negativ timpul de reacţie a recunoşterii, notează daltonism-ro.com.

Astfel, dacă o persoană cu vedere cromatică normală poate distinge între mai multe milioane de nuanţe, una suferind de daltonism face diferenţa doar între câteva mii, eventual câteva sute. Daltoniştii pot să nu observe că partenerul de vorbire se înroşeşte sau devine palid şi pierd în felul acesta informaţii metacomunicative importante, însă poate cel mai mare impediment al incapacităţii de a deosebi culorile este dificultatea în a primi avizul medicului oftalmolog necesar obţinerii carnetului de şofer.

Cum apare daltonismul

Daltonismul este o anomalie ereditară care provine dintr-o anormalitate a cromozomului X. Pe baza sondajelor efectuate în Europa 8% dintre bărbaţi şi 0,5% dintre femei sunt daltonişti ereditari. Există şi tulburări discromatopsice contractate, dar acestea apar, de regulă, pe fondul vreunei nocivităţi (alcoolism, intoxicări, boli).

Test online de daltonism: cum se pune diagnosticul

Metodele tradiţionale de analiză a vederii cromatice cuprind diferite teste cu figuri pseudoizocromatice - „figuri cu buline"- (Ishihara, Dvorin, Velhagen, Rabkin etc.).

Shinobu Ishihara a fost oftalmolog şi profesor al Universităţii din Tokio. El a inventat testele pentru daltonism care-i poartă numele pentru verificarea recruţilor în armată, cu ajutorul medicului său asistent care era discromat, şi le-a publicat în 1917. De atunci acesta au devenit principalele teste pentru depistarea anomaliilor de percepţie a culorii.

Iată câteva exemple de figuri Ishihara în testele de daltonsim!

Foto sus: 
Cei cu vedere normală ar trebui să vadă numărul 29.
Cei cu anomalie roşu-verde ar trebui să vadă 70.
Daltoniştii n-ar trebui să poată vedea nici un număr.

image
image

Foto sus: 
Cei cu vedere normală şi daltoniştii n-ar trebui să poată vedea nici un număr.
Cei cu deficienţă pe roşu-verde ar trebui să vadă numărul 45.

image

Foto sus:
Cei cu vedere normală vor trasa linia portocalie între cei doi X.
Majoritatea celor cu deficienţe de percepţie a culorilor nu vor putea urmări linia sau vor urmări una diferită de cea normală.

Test online de daltonism

Înainte de a ajunge la un medic specialist, un test online de daltonism poate fi de ajutor. Acesta poate fi realizat aici.

Pentru determinarea tipului şi gravităţii daltonismului (anopsie sau anomalie) s-a răspândit anomaloscopul. Anomaloscoapele moderne (Moreland) sunt capabile să identifice nu numai daltonismul „roşu-verde", ci şi Tritanopia (lipsa receptorilor sensibili la lumina albastră).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite