Terapia Hoxsey, posibilă soluţie în tratarea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele statistice arată că 80% din europenii bolnavi de cancer apelează la metode complementare şi alternative de tratament. Una dintre cele mai vechi terapii alternative anticancer poartă numele Hoxsey. Metoda este controversată, dar se practică inclusiv în România.

Cancerul este maladia secolului al XXI-lea şi nu s-a descoperit încă un tratament care să garanteze vindecarea definitivă. În prezent, medicina clasică se bazează pe trei metode terapeutice: chimioterapia, radioterapia şi chirurgia. Însă chimioterapia şi radioterapia au efecte secundare severe (afectarea organelor principale, căderea părului, dureri musculare, greaţă), iar vindecarea este posibilă numai dacă boala este descoperită în primele stadii. Din păcate, chiar şi în astfel de situaţii, riscul ca boala să recidiveze este destul de mare.

Statisticile arată că un număr mare de bolnavi la care cancerul recidivează apelează la terapii alternative. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt terapia Breuss (constă în eliminarea timp de 42 de zile a proteinelor din dietă, bolnavul având voie să consume numai ceaiuri, sucuri de fructe şi zarzavaturi) şi terapia Gerson (constă în administrarea a 13 pahare cu suc proaspăt de fructe şi de legume şi în realizarea unor clisme pe parcursul unei zile). O altă terapie celebră, dar controversată, este terapia Hoxsey, considerată cel mai vechi tratament anticancer pe bază de preparate fitoterapeutice din lume.

Preparate din plante pentru uz intern sau extern

În anul 1920, Harry Hoxsey, de profesie miner, a început să comercializeze un remediu pe bază de plante despre care susţinea că tratează cancerul. Acest tratament era destinat atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern. Tonicul pentru uz intern conţine o combinaţie de plante recunoscute pentru proprietăţile anticancer, precum: brusture (rădăcină), lemn-dulce, dracilă, cruşin, stillingia (rădăcină), trifoi roşu, frasin (scoarţă) şi cascară (plantă cu proprietăţi laxative), dar şi iodură de potasiu. Pentru uz extern, din aceste plante se obţine o pastă cu care se ung zonele afectate.

Cum acţionează

Tratamentul pentru uz intern are rolul, pe de o parte, de a elimina toxinele din corp, iar pe de altă parte, de a întări sistemul imunitar, astfel încât organismul să poată combate celulele canceroase. Un astfel de tratament are indicaţii în majoritatea tipurilor de cancer. Unguentul, în schimb, se utilizează în cancerele de piele şi are acţiune dublă: împiedică răspândirea tumorii şi distruge celulele canceroase.

Doza de tratament şi perioada de administrare se stabilesc în funcţie de particularităţile bolnavului şi de stadiul bolii. De asemenea, un aport important în ceea ce priveşte reuşita tratamentului îl are stilul de viaţă. În timpul administrării remediului naturist, bolnavii trebuie să elimine din dietă carnea de porc, roşiile, oţetul, băuturile carbogazoase, alcoolul, zahărul, sarea, condimentele şi murăturile. În plus, bolnavii sunt sfătuiţi să aibă o atitudine şi o gândire pozitive, deoarece grăbesc vindecarea.

Metoda nu a fost atestată ştiinţific

În decurs de 20 de ani, Harry Hoxsey a deschis în Statele Unite 17 centre de tratament a cancerului pe baza preparatelor fitoterapeutice, dar formula sa a atras zeci de critici. În repetate rânduri, Hoxsey a fost acuzat de faptul că amăgeşte bolnavii cu un produs care nu are susţinere ştiinţifică. În ciuda acestui fapt, niciunul dintre bolnavii care au apelat la metoda sa terapeutică nu a depus mărturie împotriva lui Hoxsey.

În 1946, specialiştii americani de la Institutul Naţional de Cancer au analizat fişele medicale a 77 de bolnavi care susţineau că s-au vindecat de diferite forme de cancer cu terapia Hoxsey.  Ei au ajuns la concluzia că niciunul dintre bolnavi nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru o evaluare ştiinţifică. Potrivit specialiştilor, o parte dintre bolnavi nu au făcut biopsii care să le confirme diagnosticul de cancer, iar restul s-au tratau în paralel şi prin metode clasice (chimioterapie ori chirurgie).

Atenţie la efectele adverse!

Pe pagina de internet a Asociaţiei Americane de Cancer, într-un document referitor la terapia Hoxsey, se specifică faptul că o serie de ingrediente pot avea efecte adverse. De exemplu, cruşinul este recunoscut pentru faptul că provoacă vărsături, diaree şi stări de anxietate. De asemenea, administrat pe termen lung, iodul poate cauza inflamarea glandelor salivare şi creşte riscul de impotenţă. La rândul său, unguentul poate produce arsuri, deoarece are în compoziţie, printre altele, clorură de zinc şi sulfuri.

Costă 3.500 de dolari

În anul 1960, Asociaţia pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor din Statele Unite (FDA) a închis clinicile Hoxsey de pe teritoriul Statelor Unite. Acest fapt însă nu i-a împiedicat pe mulţi fitoterapeuţi să aplice formula Hoxsey în continuare, deşi uşor modificată. Şapte ani mai târziu, Harry Hoxsey moare, iar asistenta-şefă de la clinica sa din Dallas a deschis un nou centru de tratament în Tijuana, Mexic, denumit Bio Medical. Acest centru funcţionează şi în prezent, iar pe pagina de internet a clincii este specificat faptul că tratamentul cu preparatul Hoxsey costă 3.500 de dolari, indiferent de perioada de spitalizare a bolnavului. 

Specialistul nostru

Ana-Mihaela Corban
medic de familie specialist în medicină alternativă Timişoara

Terapia Hoxsey este, de fapt, o metodă de detoxifiere generalizată a organismului. Reţeta este următoarea: detoxifiere - întărirea sistemului imunitar - revitalizarea organismului. Plantele din compoziţia sa ajută la detoxifierea tubului digestiv, sângelui şi limfei. Plantele care intră în compoziţia acestei terapii au rolul de a purifica organismul şi, într-adevăr, sunt adjuvanţi în terapia reală a cancerului. Însă, nici una dintre plante nu are efect puternic anticancer.

De reţinut

În România, există fitoterapeuţi care utilizează plantele din formula Hoxsey ca adjuvante în cancer.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite