Terapia „cu ger“ ne fortifică în mijlocul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosită până nu demult doar în medicina sportivă, criosauna este accesibilă şi saloanelor de întreţinere, pentru revigorarea organismului. Metoda se bazează pe expunerea corpului la temperaturi de până la minus 180 de grade Celsius, pe durate de cel mult trei minute. Cum era de aşteptat, este interzisă cardiacilor. 

O metodă aplicată anual de vecinii ruşi pentru stimularea imunităţii a fost perfecţionată pentru utilizare all-season. În loc de baie la copcă, persoana care merge la criosaună îşi răceşte corpul rapid într-o atmosferă uscată. Mai exact, intră într-o cabină verticală, îmbrăcat în costum de baie şi cu picioarele protejate de şosete de lână. Odată pornită instalaţia, aerul în cabină se răceşte în 30 de secunde până la minus 180 de grade Celsius.

„Senzaţia de frig din timpul procedurii nu diferă cu mult de senzaţia din timpul unui duş rece, este chiar mai suportabilă, pentru că este vorba despre un frig uscat", ne explică Stan Constantin, managing partner al centrului CrioBio din Bucureşti,  unde se poate face criosaună. După două-trei minute de „criogenizare", persoana va avea un tonus fizic şi psihic mai bun şi îşi va îmbunătăţi rezistenţa la durere. De altfel, acest lucru se explică prin faptul că temperaturile foarte scăzute duc la eliberarea de endorfine în corp, care au efect analgezic.

Principala indicaţie: problemele articulare

Criosauna este cunoscută şi sub denumirea de aerocrioterapie sau de terapie în cameră criogenică. Descoperită la sfârşitul anilor '70 de un japonez şi perfecţionată apoi de polonezi, tehnica a servit iniţial în cadrul programelor de recuperare a sportivilor după accidentări. Astfel, metoda a fost o continuare a procedurilor ce foloseau comprese reci pentru atenuarea inflamaţiilor şi durerilor articulare şi musculare. Cel puţin în ceea ce priveşte boala reumatismală, terapia prin ger nu vindecă, ci ameliorează simptomele.

„Aplicaţiile de gheaţă sau de comprese reci sunt folosite cu succes în special în afecţiunile acute, cum ar fi lezările articulare după traumatisme sau accidente sportive", ne spune medicul specialist în medicină internă Daniela Opriş de la Spitalul „Sf. Maria" din Bucureşti.
În plus, organismul este nevoit să se adapteze rapid la frig, proces care duce la un reglaj al sistemelor nervos, imunitar şi endocrin. „Practic, procedurile din criosaună creează pentru organism condiţiile ca acesta să se refacă prin forţe proprii", ne spune reprezentantul CrioBio.
 
Induce relaxarea fizică şi psihică

Pe lângă beneficiile asupra articulaţiilor şi muşchilor, terapia prin frig revigorează, dar şi relaxează psihicul. O şedinţă de criosaună este utilă atât persoanelor stresate, cât şi celor depresive, calmează nevrozele, migrenele şi creşte calitatea somnului. Din ce în ce mai des, terapia „cu ger" este folosită de centrele de SPA şi de înfrumuseţare, pentru terapii antiaging şi de tonifiere a pielii. Aceasta pentru că frigul stimulează producerea de colagen în piele, ducând astfel la estomparea ridurilor şi a aspectului celulitic. 

image
image

„Folosirea echipamentului de criosaună se încadrează la echipament de întreţinere corporală, nu intră în categoria de echipamente medicale", ne spune reprezentantul CrioBio. Totuşi, o serie de proceduri efectuate la începutul sezonului rece cresc imunitatea şi  previn răcelile. Cel puţin deocamdată, medicii sunt mai degrabă rezervaţi în a recomanda această procedură ale cărei efecte asupra organismului sunt insuficient verificate de specialiştii din toate domeniile medicale.

Ce trebuie să mai ştii

O şedinţă de criosaună costă aproximativ 100 de lei, cu discounturi oferite pentru un număr mai mare de 10 şedinţe. În general, sunt necesare 10-15 astfel de şedinţe, repetate zilnic sau la două zile. În Bucureşti se poate face criosaună doar la CrioBio, în cadrul Clinicilor Bio Terra Med, pe bază de programări la tel: 0728.874.411.

Atenţie la contraindicaţii!

Terapia la criosaună nu poate fi practicată de unele categorii de persoane. Au contraindicaţie la această procedură cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare: cardiopatie ischemică, tulburări de ritm cardiac, hipertensiune arterială şi insuficienţă cardiacă. Este interzisă şi pacienţilor cu boli cronice decompensate, cu hipotiroidie, cancer, boli febrile, cu anemie sau cu alergie la frig, precum şi celor cu vasculite sau cu sindrom Raynaud. Nici femeile însărcinate nu au voie în cabina de criosaună.Ţinând cont că numeroase persoane suferă de patologii asociate, este recomandabilă consultarea medicului înainte de a apela la această metodă. „Informaţiile disponibile recomandă procedura doar în cazuri selecţionate", recomandă dr. Daniela Opriş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite