Supradoza de Imodium provoacă grave probleme cardiace, avertizează FDA

Supradoza de
Imodium provoacă grave probleme cardiace, avertizează FDA

Supradoza de medicamente devine periculoasă în orice situaţie

Reprezentanţii FDA, SUA, au lansat un avertisment cu privire la depăşirea dozelor recomandate dintr-un medicament  vândut sub numele Imodium, supradoză care poate duce la serioase probleme cardiace. Produsul este indicat în combaterea diareei  acute şi a gazelor intestinale şi se eliberează fără reţetă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicamentul conţine o substanţă numită loperamid, un opioid care, potrivit US Food and Drug Administration – FDA – la depăşirea dozei recomandate, ar putea determina apariţia unor probleme serioase cardiace.

Cele mai multe persoane care au depăşit doza recomandată au făcut-o intenţionat, mizând pe acest opioid în scopul eliminării simptomelor de diaree acută, au mai spus autorităţile americane.  Au fost însă şi cazuri în care opioidul a fost combinat cu alte medicamente în scopul obţinerii unei senzaţii de euforie.

Toţi aceştia au experimentat însă bătăi rapide şi foarte neregulate ale inimii. Din 1976 de când a fost aprobat şi până la finalul anului trecut, au fost raportate 48 de cazuri de probleme cardiace în legătură cu produsul Imodium. Mai mult de jumătate din numărul total al cazurilor au fost înregistrate după 2010, inclusiv 10 decese. Reprezentanţii agenţiei americane consideră că, în realitate, numărul cazurilor este mai mare dar că acestea nu sunt raportate la FDA.

Într-un studiu recent publicat în jurnalul medical „Annals of Emergency Medicine“  sunt descrise două cazuri de pacienţi cu o îndelungată istorie de abuzuri de substanţe medicamentoase care au ajuns la Urgenţă după ce au luat „doze masive“ de Imodium în speranţa că vor ţine sub control simptomele. „Acesta este încă un avertisment că orice medicament, inclusiv cele care se vând fără reţetă, poate fi periculos dacă nu este utilizat conform indicaţiilor medicale“, susţin autorii studiului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările