Superputerea umană: nasul poate simţi un trilion de mirosuri diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul poate distinge între un trilion de mirosuri diferite, cel puţin aşa estimează oamenii de ştiinţă FOTO Arhivă Adevărul
Omul poate distinge între un trilion de mirosuri diferite, cel puţin aşa estimează oamenii de ştiinţă FOTO Arhivă Adevărul

Nasul omului poate detecta un trilion de mirosuri diferite, mult mai multe decât se credea înainte, sunt de părere oamenii de ştiinţă americani.

Până de curând s-a crezut că oamenii pot mirosi doar 10.000 de mirosuri. Acum, studiile sugerează că omul poate simţi un trilion (o mie de miliarde) de mirosuri, nasul uman învingând ochiul şi urechea în ceea ce priveşte numărul de stimuli percepuţi.

Cercetătorii de la Universitatea americană Rockefeller sunt de părere că ne folosim doar o mică parte din puterile noastre olfactive. Ochiul uman se foloseşte de trei receptori de lumină care funcţionează împreună pentru a identifica până la 10 milioane de culori, iar urechea poate auzi aproape jumătate de milion de tonuri.

Până acum s-a crezut că nasul omului, cu cei 400 de receptori olfactivi ai săi, poate detecta doar aproximativ 10.000 de mirosuri diferite. Oamenii de ştiinţă de la universitatea americană din New York au vrut să testeze această informaţie care datează din 1927 şi care nu a fost niciodată investigată ştiinţific, notează BBC

Astfel, cercetătorii au dezvoltat experimente pentru a vedea cât de buni sunt oamenii la diferenţierea aromelor din cocteiluri realizate din 128 de molecule diferite, reprezentând o gamă largă de mirosuri, de la iarbă la citrice.

Moleculele au fost amestecate la întâmplare în grupe de 10, 20 sau de 30 pentru a crea mirosuri nefamiliare. Cei 26 de oameni care participau la studiu au fost rugaţi să identifice un miros din trei mostre de soluţii (două la fel şi una diferită). Bazându-se pe aceste rezultate, cercetătorii au extrapolat cât de multe mirosuri ar simţi un om obişnuit dacă i s-ar prezenta toate combinaţiile posibile realizate din 128 de molecule.

Estimarea oamenilor de ştiinţă a fost că un om obişnuit poate distinge între cel puţin un trilion de mirosuri diferite. „Este posibil ca acest număr să fie subestimat“, au adăugat ei.

Unul dintre autorii studiului, dr. Leslie Vosshall spune că acesta „este primul test real care ne arată cât de capabili sunt, de fapt, oamenii“. „Oamenii presupun că animalele sunt mult mai bune la mirosit decât noi, însă şi noi suntem remarcabili“, mărturiseşte autoarea pentru BBC.

Animalele sunt de două sau de trei ori mai bune decât noi la mirosit deoarece îşi dedică mai mare parte a creierului acestui simţ, adaugă cercetătorul. Totuşi, puterea mirosului uman nu trebuie subestimată. „Putem exersa acest simţ, ne folosim doar o parte din puterile noastre olfactive“, adaugă specialista.


Citeşte şi:

Nasul uman poate detecta dacă sistemul imunitar al unei persoane se luptă cu o boală

Nasul uman este capabil să simtă mirosul unei boli în cazul persoanelor al căror sistem imunitar se activează, după expunerea la bacterii, potrivit rezultatelor unui nou studiu al cercetătorilor suedezi.

Oamenii simt 10 mirosuri de bază

Miile de arome pe care oamenii le simt pot fi grupate în 10 categorii de bază, susţin cercetătorii americani care au folosit o metodă computerizată pentru a reduce mirosurile la structura lor de bază.

De ce se ascute mirosul atunci când ne e foame

Foamea declanşează un set de mecanisme care încurajează hrănitul, de exemplu prin creşterea sensibilităţii mirosului. Poate că pentru noi sună simplu: un miros bun ne face poftă de mâncare şi, astfel, ni se face foame. Însă cercetătorii au descoperit abia acum în ce fel „colaborează“ senzaţia de foame cu mirosul, dând naştere nevoii de a mânca.

„Mirosul fricii“, transmis genetic timp de două generaţii

„Mirosul“ fricii poate fi moştenit genetic şi poate fi transmis timp de două generaţii, au arătat oamenii de ştiinţă de la Emory School of Medicine din Georgia.

De ce sunt mamele dependente de mirosul bebeluşilor

Cercetătorii au descoperit că mirosul bebeluşilor activează acelaşi răspuns psihologic la mame ca acela al oamenilor înfometaţi care simt mirosul unei mese delicioase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite