Sufăr de o afecţiune a testiculelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp,vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri
Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp,vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Anul trecut am fost diagnosticat cu epididimită acută. Nu am avut secreţii sau febră, iar durerile nu erau foarte deranjante. Ceea ce m-a făcut să consult medicul a fost faptul că am observat o tumefiere deasupra testiculului. Am urmat un tratament, dar încă se mai observă o tumefiere a epididimului. Este posibil ca infecţia să se fi cronicizat? La ce riscuri sunt expus?
Ovidiu, Alba Iulia

Prof. dr. Petrişor Geavlete   
medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă
„Sf. Ioan", Bucureşti


Epididimita reprezintă o afecţiune al cărei tratament dă rezultate satisfăcătoare atunci când este urmat pe o perioadă de minimum 14 zile. De altfel, există situaţii în care tratamentul trebuie prelungit pe o durată de până la trei săptămâni. Cu toate acestea, inflamaţia epididimului poate persista pe termen mai lung, fără a se pune problema unei afecţiuni cronice. Totuşi, pentru a avea o certitudine asupra acestui lucru, ar fi util să faceţi o ecografie testiculară. Trebuie menţionat că nu sunt alte riscuri pe viitor, dar că totuşi există posibilitatea unor recidive.

«Tatăl meu urmează un regim corect?»

Tatăl meu are 62 de ani şi urmează un regim de slăbire prea drastic. Astfel, dimineaţa, el bea 500 ml de apă plată cu lămâie şi mănâncă 300 g de măr ras, apoi bea încă o jumătate de litru de apă. La ora 11, bea aceeaşi cantitate de apă, mănâncă o supă de zarzavat fără ulei şi apoi bea iar 500 ml de apă. La ora 16 bea iar apă, mănâncă 100 g de carne de pui fiartă şi doi cartofi, apoi bea o jumătate de litru de apă plată, iar până a doua zi nu mai mănâncă nimic. Aş dori să-mi daţi câteva sfaturi referitoare la regim. Dieta i-a fost recomandată de un specia-list în medicină naturistă.
Mirabela Sina, Ploieşti

Livia Nena
biolog nutriţionist

Regimul pe care îl urmează tatăl dvs. este, din câte am înţeles, recomandat de un medic naturist. Astfel, cel mai probabil, dieta a fost întocmită ţinându-se cont şi de alte probleme de sănătate colaterale pe care le are tatăl dvs. Având în vedere că nu este un regim foarte drastic, vă sfătuiesc să aveţi încredere. Este bine ca dieta să fie urmată pe toată durata prescrisă. Comunicaţi cu medicul de câte ori este nevoie şi, din punctul meu de vedere, suplimentele alimentare cu minerale şi cu probiotice sunt binevenite.

«Pot lua „Omega 3" dacă sufăr de gută?»

Am 52 de ani şi sufăr de gută primară cronică şi de dislipidemie, având valorile colesterolului peste 250 mg şi cele ale trigliceridelor de aproximativ 500 mg. Deşi am urmat tratamente pentru reducerea valorilor colesterolului şi trigliceridelor, alături de un regim alimentar adecvat suferinţelor menţionate, rezultatele au fost de scurtă durată şi, în plus, m-am confruntat şi cu o multitudine de efecte secundare. Pot urma un tratament pentru reducerea valorilor colesterolului şi trigliceridelor cu capsule de ulei de somon şi vitamina E numite „Omega 3", ţinând cont de faptul că sufăr de gută primară cronică? 
Sergiu Mehedinţu, Bucureşti

Dr. Daniela Opriş
medic specialist medicină internă,
asistent universitar reumatologie


Cele două afecţiuni, guta şi dislipidemia se asociază foarte frecvent. Din păcate, valorile colesterolului şi trigliceridelor sunt destul de mari, acest aspect reprezentând un factor de risc pentru boala cardiacă ischemică. Din fericire, acest risc poate fi controlat, însă numai printr-un tratament adecvat, asociat cu o dietă potrivită. Tratamentul despre care vorbeaţi, probabil din clasa statinelor, este foarte eficient, însă doar pe durata administrării. Referitor la capsulele de ulei de somon şi de vitamina E ,,Omega 3", acestea nu interferează cu evoluţia gutei, însă nu vor produce o scădere spectaculoasă a valorilor lipidelor. Ţinând cont de profilul dvs. lipidic modificat şi de prezenţa gutei, sfatul meu este să consultaţi un medic internist sau reumatolog pentru iniţierea unui tratament adecvat ambelor suferinţe.

«Cum se tratează oftalmopatia tiroidiană?»

În anul 2008 şi, respectiv, în 2009, am făcut operaţii de cataractă la ambii ochi. La câteva luni de la intervenţie, am fost diagnosticată cu hipertiroidie cu exoftalmie (boala Basedow). După trei  internări la Institutul „Parhon" şi tratamente cu Solu-Medrol, am obţinut rezultate pozitive în ceea ce priveşte tiroida, dar se menţine o exoftalmie pronunţată (proeminenţă a globului ocular în afara orbitei), o inflamare în jurul ochilor, roşeaţă şi lăcrimare abundentă. Precizez că am 63 de ani şi aş vrea să ştiu dacă există şi un alt tratament (inclusiv unul naturist) pentru revenirea ochilor la normal.
Ana Grimalschi, Bucureşti

Dr. Adina Grigorescu 
medic specialist oftalmolog

Oftalmopatia tiroidiană din cadrul bolii Basedow evoluează de obicei în două faze. O primă fază inflamatorie durează circa trei ani. În cadrul celei de-a doua faze, fenomenele inflamatorii se remit, dar pot persista anumite defecte de motilitate oculară. Perfuziile cu Solu-Medrol sunt foarte eficace, precum şi dormitul cu capul mai ridicat şi lubrifianţii oculari. Alte mijloace terapeutice sunt radioterapia şi decompresia orbitală, o intervenţie chirurgicală complicată, care se face atunci când persistă o exoftalmie severă în faza a doua
a bolii sau dacă apare neuropatia optică.

«Ciorapii groşi îmi provoacă iritaţii»

Iarna, pielea de pe picioare, în zona anterioară, puţin deasupra gleznei, se aspreşte şi am mâncărimi. Apoi apar zgârieturi subţiri, verticale, dar nu din cauza scărpinatului, pentru că evit să fac acest lucru. Folosesc o cremă de corp în fiecare seară şi, la un moment dat, am folosit şi Cicalfat de la Avène, cu ajutorul căreia aspectul s-a estompat, dar mâncărimile au persistat. Presupun că această problemă a apărut din cauza purtării ciorapilor şi a cizmelor, dar cum nu pot renunţa la ele, ce mă sfătuiţi să fac? Menţionez că uneori şi pielea de pe mâini se înroşeşte şi se crapă dacă nu port mănuşi.
 Elena, Piteşti

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

Sfatul meu este să consultaţi medicul de familie pentru a vă prescrie un tratament cu un dermocorticoid şi un antihistaminic, pe care să le luaţi pe o perioadă de câteva zile. Aceasta deoarece, din cele relatate de dvs., reiese că vă confruntaţi cu o eczemă, însoţită de xeroză. Adiţional acestor medicamente, vă recomand ca, pe toată durata sezonului rece, să aplicaţi de două ori pe zi, pe zonele afectate, loţiuni de tipul „Cold cream",„Lipikar" sau „Atoderm".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite