STUDIU Paracetamolul, ineficient în durerea de mijloc

STUDIU Paracetamolul, ineficient în durerea de mijloc

Cercetătătorii avertizează că administrarea paracetamolului nu alină durerea lombară FOTO Arhia Adevărul

Deşi continuă să fie unul dinte cele mai recomandate medicamente contra durerilor, paracetamolul nu are efect în cazul lumbago, arată un recent studiu realizat de o echipă de cercetători australieni.

Ştiri pe aceeaşi temă


Paracetamolul nu este mai eficient decât un produs “placebo” când vine vorba de tratarea unei dureri lombare acute, numită în termeni medicali lumbago. Mai mult, studiul cercetătorilor de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că pacienţii care au luat “placebo”, adică un produs absolut inactiv, au scăpat de dureri chiar mai repede decât cei care au administrat medicamentul.

Studiul publicat în revista medicală "The Lancet" a fost desfăşurat pe 1.652 de persoane din 235 de clinici din Sydney, repartizate prin tragere la sorţi în trei grupe şi observate timp de trei luni.

Prima grupă a primit doze regulate de paracetamol (3,990 mg de trei ori pe zi, până la patru săptămâni), al doilea, acelaşi medicament numai dacă era nevoie (doza maximă de 4 g/zi), iar al treilea a fost “tratat” cu placebo.

Oamenii de ştiinţă au constatat diferenţe nesemnificative în ceea ce priveşte timpul de recuperare al pacienţilor din cele două grupe care au luat paracetamol şi au fost uimiţi să descopere că subiecţii care au avut placebo au înregistrat un timp mediu de recupere de 16 zile, cu o zi mai puţin decât cei care au administrat medicamentul.

Practic, paracetamolul nu a avut niciun efect asupra durerii, mobilităţii scăzute, funcţiei, schimbării globale a simptomelor, somnului sau calităţii vieţii.

Rezultate sugerează că paracetamolul nu influenţează cu nimic timpul în care trece o lombalgie acută şi că trebuie să reconsiderăm tendinţa universală de a recomanda paracetamolul ca o primă linie de tratament pentru dureri de spate”, a declarat coordonatorul studiului, dr Christopher Williams, de la Universitatea din Sydney.

Durerile lombare constituie principala cauză de invaliditate în lume, iar paracetamolul este recomandat ca tratament preferenţial, se spune în "The Lancet".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările