Studiu GfK: Româncele cunosc avantajele recoltării de celule stem din cordonul ombilical

Studiu GfK: Româncele cunosc avantajele recoltării de celule stem din cordonul ombilical

Tot mai multe gravide aleg să recolteze sângele placentar la naşterea copilului

39% din viitoarele mame care sunt informate despre avantajele recoltării de celule stem din cordonul ombilical vor să facă procedura la naşterea copilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În România, 49% din femeile cu vârste între 20-40 ani, din mediul urban, cu venit lunar pe membru de familie peste 1.000 RON, cu educaţie medie şi superioară, consideră că recoltarea de celule stem este o procedură care poate trata multe boli. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de GfK Romania la cererea Cord Blood Center, prima bancă de celule stem din ţara noastră.

Cercetarea calitativă a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de 402 persoane, subiectul fiind recoltarea de celule stem din sângele placentar.
Potrivit studiului, motivele pentru care femeile au apelat sau intenţionează să apeleze la recoltarea de celule stem mai include: salvarea vieţii copilului în cazul unei boli incurabile (21%), rapiditatea procedurii care dureaza 30 de secunde (15%), asigurarea pentru viitor a sănătăţii copilului (12%), dar şi faptul că numărul copiilor bolnavi din România este foarte mare-(6%) .

La întrebarea „Care sunt avantajele recoltării de celule stem din sângele placentar?", cele mai multe respondente (53%) au răspuns că procedura poate trata multe boli şi poate salva multe vieţi. Un procent de 22% din mamele şi viitoarele mame chestionate cred că prin recoltare pot salva viaţa copilului în cazul unei boli incurabile, în timp ce 13% vad în aceasta procedură asigurarea viitorului copilului. „Una dintre cele mai intresante concluzii ale acestui studiu a fost aceea referitoare la numarul mare de persoane care stiu multe si foarte multe despre recoltarea de celule stem din sangele placentar-50%. Doar 2% nu au auzit niciodata termenul.", a declarat dr. Tudor Panu, Director general al Cord Blood Center.

De asemenea, studiul arată că 39 % din viitoarele mame care deţin informaţii despre celulele stem, intenţionează să recolteze la naştere şi că 84% din femei ar recomanda procedura de recoltare de celule stem din sangele placentar unei prietene însărcinate.

În România există în prezent peste 1500 de copii bolnavi de leucemie, peste 300 de copii cu betatalasemie majoră şi 3500 de pacienţi care suferă de boala Hodgkin, afecţiuni care pot fi tratate cu ajutorul transplantului de celule stem recoltate la naştere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările