Studiu: „Este periculos ca bărbaţii mai în vârstă să se reproducă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii de peste 40 de ani riscă să aducă pe lume copii autişti sau cu schizofrenie FOTO: Shutterstock
Bărbaţii de peste 40 de ani riscă să aducă pe lume copii autişti sau cu schizofrenie FOTO: Shutterstock

Bărbaţii care fac copii mai târziu în viaţă le transmit acestora mutaţii genetice şi, astfel, îi predispun la boli precum autismul şi schizofrenia, arată un studiu islandez citat de AFP.

Vârsta tatălui este de departe cel mai important factor care determină numărul de mutaţii genetice neereditare (pe care tatăl nu le-a avut, ci le-a dobândit) ale copilului. Mai exact, începând din anii adolescenţei, consideraţi anii de vârf pentru reproducere în cazul bărbatului, rata noilor mutaţii genetice care pot apărea în momentul concepţiei la copil creşte cu două pe an.

Aceasta este concluzia celei mai mari cercetări pe această temă efectuată de oamenii de ştiinţă de la compania de studii genetice DeCODE din Islanda, în colaborare cu specialişti danezi şi britanici şi publicată în revista de specialitate „Nature“.

Numărul mutaţiilor se dublează din 16 în 16 ani

Copilul unui bărbat de 36 de ani va prezenta de două ori mai multe mutaţii genetice noi decât cel al unui tată de 20 de ani, au observat specialiştii. Aceasta pentru că numărul mutaţiilor se dublează la fiecare 16 ani, potrivit medicului Kari Stefansson, coautor al studiului.

Noile mutaţii nu sunt neapărat nocive, însă nu este nevoie de mai mult de o mutaţie într-o genă importantă pentru a cauza unele probleme serioase de sănătate. Iar riscul bolilor creşte proporţional cu numărul mutaţiilor.

„Până acum ne-am concentrat prea mult, într-o manieră injustă, asupra impactului pe care îl are vârsta mamei în ceea ce priveşte sănătatea copilului. Trebuia să punem mai mult accent pe problemele pe care le creează şi vârsta tatălui. Fiindcă, în mod cert, este destul de periculos un tată în vârstă“, subliniază Stefansson.

De ce boli vor suferi copiii

Studiile realizate până acum au dovedit că vârsta înaintată a mamei creşte riscul de afecţiuni cromozomiale la copil, printre care sindromul Down. Procesul prin care iau naştere aceste defecte cromozomiale este însă diferit de cel prin care se formează mutaţiile genetice dictate de vârsta tatălui.

Cercetarea islandeză s-a concentrat mai mult pe numărul de mutaţii genetice noi în cazul copiilor ai căror taţi au vârste de peste 35 de ani, nu şi pe legătura dintre aceste mutaţii şi afecţiunile de care copiii respectivi sufereau. Însă studii anterioare au demonstrat că există o strânsă legătură între noile mutaţii apărute în momentul concepţiei şi riscul ca micuţul să sufere de autism sau de schizofrenie.

„Noi credem că măcar o parte din vina pentru creşterea considerabilă a numărului de copii cu autism o poartă vârsta înaintată la care tatăl procreează. Sunt convins că cercetările viitoare vor arăta o legătură similară cu alte afecţiuni genetice, în special ale creierului“, a completat Kari Stefansson.

Sperma tatălui este cauza

Potrivit cercetării islandeze, mutaţiile cu pricina iau naştere în timpul procesului de diviziune celulară, cum este cel de producţie a spermei. Specialiştii islandezi, britanici şi danezi au analizat sute de genoame provenind de la familii care au conceput la vârste diferite (inclusiv genomul copilului), în căutarea unor variante genetice la copii care nu existau la părinţi.

Rezultatul a fost unul surprinzător pentru cercetători. Ei au observat că numărul de mutaţii noi apărute la micuţi poate fi atribuit aproape în totalitate – 97,1% – vârstei înaintate a tatălui. Restul de 2,9% din mutaţii sunt puse pe seama factorilor de mediu.

Un nou-născut prezintă astăzi, în medie, aproximativ 60 de mutaţii noi, dar acest număr variază foarte mult în funcţie de vârsta tatălui. Astfel, un tată de 20 de ani va da naştere unui cu copil cu aproximativ 25 de noi mutaţii, în timp ce unul de 40 de ani va avea un copil cu aproximativ 65 de mutaţii nou apărute.

Numărul mutaţiilor noi care provin de la mamă rămân întotdeauna în jurul pragului de 15, indiferent de vârsta ei.

Între 20 şi 30 de ani este vârsta ideală

Desigur, cel mai bine ar fi ca bărbaţii, ca şi femeile, să conceapă un copil între 20 şi 30 de ani. Totuşi, acest lucru nu se întâmplă astăzi, când majoritatea oamenilor caută stabilitatea financiară la 20-30 de ani şi de-abia după aceea se gândesc la copii.

O soluţie pentru bărbaţii care nu vor să se reproducă la 20 de ani este să-ţi conserve sperma (prin îngheţare), în centrele speciale, recomandă Alexey Kondrashov, de la Universitatea din Michigan, într-un comentariu la studiul publicat în revista „Nature“.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite