STUDIU Coronavirusul, ucis de quercitină, un compus natural care poate fi găsit în mai multe legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Quercitina ar putea fi folosită ca punct de plecare pentru noi cercetări privind combaterea SARS-CoV-2
Quercitina ar putea fi folosită ca punct de plecare pentru noi cercetări privind combaterea SARS-CoV-2

Quercitina, un compus natural care se găseşte în anumite fructe şi legume, acţionează ca un inhibitor specific al coronavirsului SARS-CoV-2. Motivul este că substanţa destabilizează 3CLpro, o proteină care stă la baza replicării agentului patogen, arată un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Macromolecule Biologice.

Conform unor cercetări conduse de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec şi un grup de cercetători din Zaragoza şi Madrid, quercitina este letală pentru SARS-CoV-2, scrie publicaţia italiană Il Messagero, citată de Ziare.com

Compusul natural împiedică funcţionarea corectă a proteinei 3CLpro, principala ţintă pentru multe grupuri de cercetători care caută un vaccin pentru COVID-19, după ce au descoperit că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. „Pentru această proteină, moleculele care acţionează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente din cauza efectelor lor secundare", explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al studiului.

Quercitina este prezentă în cantităţi abundente în legume precum caperele, ceapa roşie sau ridichea, având proprietăţi antioxidate, antiinflamatoare, anti-alergice şi anti-proliferative. 

Mai mult, quericitina „poate fi uşor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză şi mai puternică, datorită dimensiunilor reduse şi a grupurilor funcţionale deosebite prezente în structura sa chimică. Deoarece nu poate fi brevetată, oricine o poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări", au mai spus cercetătorii care s-au ocupat de studiu. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite