Stresul şi frigul favorizează herpesul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunea nu dispare din organism nici dacă rănile pe care le produce sunt tratate corespunzător. Se manifestă prin leziuni dureroase la nivelul pielii şi este o consecinţă a infectării cu virusul Herpes simplex, iar pe fondul imunităţii scăzute poate reveni.

Virusul herpetic are două variante, herpesul simplex de tip I fiind responsabil pentru apariţia leziunilor de la nivelul pielii, în timp de herpesul simplex de tipul II produce leziuni la nivelul organelor genitale. Ambele variante de virus sunt la fel de contagioase.

Specialiştii estimează că peste jumătate din populaţia mondială poartă acest virus, explicaţia fiind modalitatea extrem de facilă de transmitere a sa.

„Virusul se transmite foarte uşor prin contactul direct cu leziunile herpetice şi cu obiecte care au fost infectate cu lichid din respectivele leziuni", explică medicul infecţionist Emanoil Ceauşu de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof. dr. Victor Babeş" din Bucureşti. Modalitatea de transmitere este valabilă pentru ambele tipuri de virus, atât pentru cel care se manifestă la nivelul pielii, cât şi pentru cel genital, mai spune specialistul.

Simptomele pot apărea şi după un an

În opt cazuri din 10 virusul herpetic trece neobservat, iar primele manifestări pot apărea chiar şi la un an după infectare. Dar există şi varianta în care infecţia este însoţită de febră, de inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului şi de o stare de oboseală. După ce intră în contact cu virusul, organismul produce anticorpi care, deşi nu pot eradica infecţia, îi pot reduce din agresivitate.

De aceea, dacă vor exista pusee viitoare ale afecţiunii, acestea vor consta în manifestări mai uşoare. Totuşi, doar o mică parte din cei infectaţi vor avea parte de astfel de pusee regulate care vor reveni de 2-3 ori pe an, fiind favorizate de factori precum: stresul, expunerea la frig, ciclul menstrual, un tratament stomatologic sau febră.

Imunitatea crescută previne recidivele

În cazul herpesului genital, reactivarea se poate face chiar şi de câteva ori pe lună, în timp ce în cazul herpesului de tip unu, episoadele acute apar de câteva ori pe an.

„Depinde foarte tare de organism, pentru că, în cazul herpesului genital, virusul este extrem de agresiv", avertizează medicul infecţionist Emanoil Ceauşu. În aceste cazuri, se recomandă tratamente de susţinere a imunităţii, pentru a preveni recidivele.

„În cazurile complicate, când recidivele sunt foarte dese, este indicat tratamentul cu pastile de aciclovir pentru perioade de câteva luni de zile", recomandă medicul Emanoil Ceauşu.

În plus, specialistul spune că herpesurile masive, care depăşesc 10-15 centimetri pătraţi, trebuie tratate fie cu pastile, fie cu unguente, în timp ce herpesurile mici pot fi lăsate să treacă de la sine.

„Cel mai simplu şi mai sigur tratament pentru a preveni recidivele constă în menţinerea imunităţii organismului, mai ales în perioadele de stres şi în cele în care ne confruntăm cu boli şi cu temperaturi scăzute", mai spune specialistul.

Este foarte contagios

Simptomele herpesului constau în erupţii roşii la nivelul pielii, care se acoperă de plăci şi de băşici cu lichid, grupate în buchet. După o zi sau două, aceste băşici se sparg şi lasă pete, cruste sau cicatrice care dispar în câteva zile. De aceea, dacă vezi la ceilalţi semne evidente de herpes, este bine să eviţi contactul direct cu leziunile respective. Dar nu este suficient. Herpesul se ia şi prin intermediul periuţelor de dinţi, prosoapelor, batistelor, paharelor şi tacâmurilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite