Statul jos ne omoară: risc de deces prematur mai mare pentru femeile în vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile care petrec mai mult de 10 ore în fiecare zi stând jos au un risc mai mare de moarte prematură de 12% FOTO Shutterstock
Femeile care petrec mai mult de 10 ore în fiecare zi stând jos au un risc mai mare de moarte prematură de 12% FOTO Shutterstock

Femeile mai în vârstă care petrec foarte mult timp stând jos şi odihnindu-se au un risc mare de a muri mai repede, conform unui nou studiu.

Ştim de multă vreme că statul pe scaun sau chiar pe canapea produce multe probleme de sănătate, însă în cazul femeilor în vârstă acest lucru a fost valabil chiar şi atunci când, în cadrul unui studiu, s-au exclus factori ca bolile cronice, forma fizică şi mobilitatea corpului, notează „Huffington Post“. 

Presupunerea a fost că dacă eşti într-o formă fizică bună şi eşti activ vei fi protejat în cazul în care petreci prea mult timp aşezat. Dar, de fapt, făcând asta eşti şi mai puţin protejat de efectele negative asupra sănătăţii ale unei vieţi sedentare“, spune Rebecca Seguin, profesor asistent de ştiinţe nutriţionale de la Universitatea Cornell din SUA.

Pentru acest studiu, Seguin şi colegii săi au analizat datele unui studiu anterior efectuat asupra a 92.234 de femei post menopauză, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 79 de ani. Femeile petreceau, în medie, 9-10 ore stând jos.

Cercetătorii au studiat datele înregistrate despre sănătatea lor în decursul a 12 ani pentru a descoperi o asociere între timpul petrecut stând jos (fără a lua în calcul somnul) şi riscul mai mare de mortalitate în perioada următoare, inclusiv din cauza bolilor cardiovasculare şi cancer.

Femeile care petreceau mai mult de 11 ore pe zi aşezate sau, pur şi simplu, odihnindu-se aveau un risc cu 12% mai mare de a suferi o moarte prematură, comparativ cu femeile care petreceau patru ore sau mai puţin odihnindu-se.

„Deoarece oamenii mai în vârstă au un stil de viaţă mai sedentar, ei ar trebui să fie incluşi în experimente viitoare făcute să scadă timpul petrecut în stare de repaus, să-i determine să facă schimbări substanţiale şi să aibă un stil de viaţă mai activ“, au notat cercetătorii în studiul lor.

Ads by SmileysWeLoveAd Options

Ads by SmileysWeLoveAd Options

Corpul uman, pur şi simplu, nu este făcut pentru a sta jos perioade lungi de timp. În urmă cu 100 de ani, când eram cu toţii în fabrici sau muncind pe câmp, obezitatea era, practic, inexistentă. De atunci, nu mai putem alerga veseli pe câmp (mereu), însă ne putem ajuta organismul în alte feluri. Trebuie să ne ridicăm şi să ne cerem dreptul de a sta în picioare“, ne sfătuieşte şi site-ul brainz.org. 


Citeşte şi:

Canapeaua şi scaunul de birou sunt cei mai mari duşmani ai omului modern. Ce boli riscăm fiindcă stăm jos prea mult

Probabil chiar acum stai jos şi citeşti, dar acest lucru te omoară încet, dar sigur. Da, statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi creşte riscul de deces cu 40%.

VIDEO Cum ar trebui să stăm corect la birou şi cum ar trebui să dormim ca să combatem durerile de spate

Prof. dr. Elena Căciulan, preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiilor de Fizioterapie, a explicat la Adevărul Live cum putem scăpa de durerile de spate, una dintre cele mai frecvente neplăceri ale omului modern.

Copiii din ziua de azi au o condiţie fizică mult mai proastă decât părinţii lor la aceeaşi vârstă

Stilul de viaţă sedentar transformă copiii de azi în generaţii de obezi, arată un studiu reprezentativ pentru 25 de milioane de copii din 28 de ţări. Cercetarea s-a bazat pe comparaţii între rezistenţa la efort fizic pe care o aveau copiii din generaţiile trecute şi cei din prezent

INFOGRAFIE Cel mai eficient somnifer natural: exerciţiul fizic. Cu cât stai mai mult pe scaun, cu atât dormi mai prost

Nu este de mirare că oboseala fizică ne face să adormim mai uşor. Specialiştii spun însă că intensitatea cu care facem mişcare influenţează într-o foarte mare măsură şi calitatea somnului.

5 cauze ale durerilor de spate la care nu te-ai fi gândit

Munca îndelungată la birou este cauza durerilor de spate pe care aproape cu toţii am putea-o pune în cap de listă. Dar mai sunt multe alte motive care accentuează problemele sau care suprasolicită coloana vertebrală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite