SPUNE-MI CE MANANCI CA SA-TI SPUN CUM TRAIESTI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarea trebuie inlocuita cu mirodenii Folosita in exces, sarea devine un dusman pentru om. Pe langa sarea din alimente (sarea ascunsa), noi consumam, in mod deliberat, si cantitatea pe care o adaugam

Sarea trebuie inlocuita cu mirodenii
Folosita in exces, sarea devine un dusman pentru om. Pe langa sarea din alimente (sarea ascunsa), noi consumam, in mod deliberat, si cantitatea pe care o adaugam singuri in farfurie. Care sunt alimentele care contin sare, pentru a evita excesul? Foarte bogate in clorura de sodiu sunt carnea (70 mg la 100 g aliment), toate conservele din carne (70-100 mg la 100 g aliment), mezelurile si pateul de ficat (1.500-2.000 mg, respectiv 1.500 mg/100 g aliment), painea integrala (350-500 mg/100 g aliment), maslinele - 870 mg, cascavalul - 850 mg, morcovii - 100 mg, branza telemea (600-2.000 mg), ridichile rosii - 150 mg/100 g, orezul - 160 mg, ciresele - 110 mg, pestele - 90 mg, oua - 130 mg, varza - 120 mg. O halba contine 25 mg sodiu. Sanatosi sau bolnavi - oamenii ar trebui sa tina seama de prescriptiile OMS care recomanda o cantitate de 5-6 g clorura de sodiu. In locul sarii, putem folosi plante aromate, care dau mancarii un gust deosebit: rozmarinul, salvia, chimenul, cimbrul, busuiocul.
Reteta saptamanii:
Supa de andive cu praz si chimen
Cantitati: 500 g andive, 4 cartofi, 1. lapte, o legatura marar verde, o legatura patrunjel, 100 g iaurt, 3 fire de praz, o lingurita chimen, ulei, o legatura hasmatuchi. Preparare: andivele se curata, ca si prazul, de foile vestejite, se spala in multe ape si se taie rondele. Dupa ce se rumenesc in ulei, adaugam laptele fiert, verdeturile taiate marunt, cartofii, de asemenea, taiati marunt, chimenul si, ultimul ingredient, iaurtul. Se amesteca cu lingura de lemn si, cand este gata, se asezoneaza cu hasmatuchi, taiat marunt.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite