Spitalul Medicover: Insuficienţa cervico-istmică, una din cauzele prevenibile ale avortului de trimestru II şi ale naşterii premature (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderea unei sarcini, indiferent de varsta gestationala, este una dintre cele mai dureroase experiente (din punct de vedere emotional) pe care o poate avea cineva de-a lungul vietii. Cu cat este mai mare insa varsta gestationala, cu atat legatura care se rupe intre mama si copilul inca nenascut lasa urme mai adanci.

Insuficienta cervico-istmica este una din cauzele prevenibile ale avortului de trimestru II si ale nasterii premature, iar metodele moderne de monitorizare fac ca aceasta afectiune sa fie diagnosticata devreme in sarcina, masurile luate fiind de cele mai multe ori eficiente.

Monitorizarea atenta a sarcinii incepand cu primul trimestru si o atitudine terapeutica prompta reprezinta cheia succesului in prevenirea complicatiilor date de insuficienta cervico-istmica.

CE ESTE COLUL UTERIN (CERVIX)?

Colul este portiunea inferioara, tubulara, ingusta a uterului (face parte din uter insusi), ce patrunde in vagin. De fapt este singura parte din uter care se poate simti cu usurinta prin palpare. In limba latina, "cervix" inseamna gat.

In uterul negravid canalul cervical este inchis si totusi permeabil pentru a putea permite evacuarea sangelui menstrual si ascensiunea spermatozoizilor. Dupa conceptie, colul este ocupat de o secretie vascoasa ce formeaza o bariera de protectie pentru sarcina, aceasta numindu-se "dop gelatinos". In cazul unei sarcini normale, colul ramane lung si inchis pana in trimestrul III, dupa care se poate dilata usor, corpul pregatindu-se de travaliu.

CE ESTE INSUFICIENTA CERVICO-ISTMICA?

Insuficienta cervico-istmica este termenul folosit pentru scurtarea colului uterin ( mai scurt de 25 mm ), dilatarea orificiului intern cervical sau a colului uterin in totalitate in sarcina, urmate de avort. De obicei se intampla in trimestrul II, pe masura ce sarcina devine din ce in ce mai grea, solicitand colul uterin. In majoritatea cazurilor nu se percep contractii sau alte simptome.

Complicatiile insuficientei cervico-istmice sunt reprezentate de avort, rupere prematura de membrane sau travaliu prematur.

DIAGNOSTIC

In trecut, diagnosticul se punea dupa cateva sarcini pierdute dupa trimestrul I, fara contractii, in lipsa altor cauze aparente. Posibilitatile mai noi de monitorizare a sarcinii, in special ecografia, au facut ca afectiunea sa fie evidentiata inainte de a se produce avortul.

Din pacate, nu este stabilit un consens clar pentru diagnosticarea insuficientei cervicale, in ciuda frecventei relativ crescute a afectiunii. Pierderile repetate ale sarcinilor in trimestrul II, relativ fara dureri, sau nasterea prematura fara contractii sau sangerari pun de obicei diagnosticul, insa din pacate prea tarziu. De aceea este crucial ca medicul responsabil cu urmarirea sarcinii sa obtina un istoric minutios de la pacienta si sa se asigure ca verifica starea colului uterin incepand cu trimestrul II.

Ecografia transvaginala pentru evaluarea colului poate fi efectuata de la 14-16 saptamani de gestatie, cand segmentul inferior al uterului este dezvoltat si se pot evidentia fidel lungimea colului si starea orificiului intern al acestuia. O dimensiune sub 25 mm este in general considerata anormala si astfel sugestiva pentru insuficienta cervicala. De asemenea este important gradul de scurtare a colului la manevrele de crestere a presiunii intraabdominale (expir blocat), precum si diferentele intre doua masuratori ecografice efectuate la un anumit interval de timp. Alte modificari descrise sunt cele legate de aspectul orificiului cervical intern, anume de dilatatia acestuia ("funelling").

Inaintea aparitiei sarcinii sunt disponibile cateva investigatii ce pot ridica suspiciunea de insuficienta cervicoistmica. Totusi, aceste teste nu sunt de rutina si se efectueaza doar la pacientele cu factori de risc majori.

CAUZE

Desi sunt postulate nenumarate teorii, se pare ca s-a ajuns la un consens, cele mai frecvente cazuri fiind datorate leziunilor vechi ale colului sau infectiei ascensionate din vagin cu inflamatie consecutiva.

Leziunile vechi ale colului uterin sunt de cele mai multe ori datorate interventiilor chirurgicale la acest nivel (conizatii, electrorezectii), nasterilor sau avorturilor in trimestrul II (ruptura de col la nastere).

TRATAMENT

Odata ce diagnosticul a fost stabilit in cazul unei sarcini mai mici de 24 saptamani, se propune corectarea chirurgicala a insuficientei cervicale printr-o sutura circulara aplicata la nivelul colului uterin ce poarta denumirea de cerclaj.

Cerclajul se aplica "in bursa" la nivelul colului uterin, pe cale vaginala, de obicei sub anestezie generala intravenoasa, timpul operator fiind de 10-15 minute.

Citeste articolul complet!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite