Spălarea cărnii de pui înainte de gătire, periculoasă pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălarea cărnii de pui favorizează răspândirea unei bacterii periculoase în bucătărie FOTO Shutterstock
Spălarea cărnii de pui favorizează răspândirea unei bacterii periculoase în bucătărie FOTO Shutterstock

Autoritorităţile britanice pentru siguranţa alimentară au cerut consumatorilor să nu mai spele carnea de pui înainte de o găti, pentru a evita contaminarea bucătăriei cu o bacterie extrem de periculoasă, responsabilă de cele mai grave forme de toxiinfecţie alimentară.

Reprezentanţii Food Standards Agency (FDS), un departament din cadrul guvernului britanic, care se ocupă de protecţia sănătăţii publice în sfera alimentaţiei, a lansat acest avertisment după ce au aflat că spălarea cărnii de pui reprezintă o practică obişnuită printre englezi, informeză The Guardian.

Mai exact, potrivit unui sondaj efectuat pe un eşantion de 4.500 de britanici, mai mult de două cincimi dintre cei abordaţi au recunoscut că spală carnea de pui înainte de a o prepara.

Experţii FDS spun că practica este greşită. Aceasta deoarece, în timpul spălării puiului, răspândim în bucătărie stropi care conţin Campylobacter, contaminând suprafeţele de lucru şi ustensilele de gătit.

Campylobacter este o bacterie care provoacă cele mai multe cazuri de toxiinfecţii alimentare în Marea Britanie. Aproximativ 280.000 de persoane sunt afectate în fiecare an în din cauza acestui tip de probleme digestive, patru din cinci cazuri fiind determinate de carnea de pui contaminată.

Dacă în majoritatea cazurilor, persoanele infectate suferă dureri abdominale, diaree şi vărsături severe, în unele cazuri, infecţia poate provoca probleme de sănătate mult mai grave”, au arătat experţii Food Standards Agency.

Infecţia cu Campylobacter poate duce la sindromul de intestin iritabil, artrită reactivă, sindromul Guillain-Barré, o afecţiune gravă a sistemului nervos, ori chiar deces, precizează specialiştii FSA. Ei atenţionează că riscul apariţiei complicaţiilor este mai mare în cazul copiilor cu vârsta mai mici de cinci ani şi persoanele în etate.

Facem apel către oameni pentru a opri spălarea puiului crud şi sperăm să creştem gradul de conştientizare cu privire la riscurile de contractare a Campylobacter, ca urmare a contaminării încrucişate”, a declarat Catherine Brown, directorul executiv al FSA.

Campylobacter  este periculoasă şi din alt punct de vedere, afrimă Brown, subliind că din cauza ei economia ţării pierde sute de milioane de lire sterline pe an, ca urmare a cheltuielilor din sistemul de sănătate, dar şi din cauza absenţelor de la locul de muncă al celor bolnavi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite