Soluţii pentru a scăpa de scrâşnitul din dinţi

Netratat, bruxismul poate provoca degradarea, fisurarea sau chiar pierderea danturii. Circa 20% din populaţie este afectată de scrâşnitul dinţilor şi, potrivit specialiştilor, cea mai bună metodă de a scăpa de acest obicei este purtarea gutierelor nocturne.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai adesea, bruxismul se manifestă pe timpul nopţii şi, de aceea, multe persoane nu sunt conştiente că au o astfel de problemă. Acestea îşi pot da seama că scrâşnesc din dinţi fie atunci când le spune cineva că fac acest lucru, fie atunci când se trezesc dimineaţa cu dureri de cap, de maxilar, de gât, de urechi sau de umeri. De asemenea, bruxismul poate duce şi la o creştere a sensibilităţii dinţilor, la deformarea mandibulei sau la tulburări de auz.

Afecţiunea se poate transmite genetic, dar există dovezi că aceasta apare mai ales în urma stresului fizic sau psihic. „Bruxismul este o afecţiune frecventă, cauzele apariţiei bolii fiind stresul, anxietatea şi alinierea deficitară a dinţilor. În cazul în care nu se intervine pentru stoparea scrâşnirii din dinţi, se poate produce o modificare a structurii dinţilor, uneori ajungânde-se până la pierderea acestora", spune Cristina Răduţoiu, medic specialist medicină dentară.

Gutierele nocturne atenuează simptomele

Pentru a împiedica manifestarea simptomelor pe timpul nopţii, de obicei medicul dentist recomandă purtarea gutierelor nocturne, dispozitive din plastic cauciucat asemănătoare apărătoarelor dentare ale pugiliştilor. În acest fel, simptomele sunt atenuate şi se previne degradarea permanentă a dinţilor.

Medicul dentist stabileşte tratamentul în funcţie de cauzele care au dus la apariţia afecţiunii. Astfel, acesta poate prescrise medicamente care să relaxeze musculatura mandibulară şi terapia fizică. De asemenea, este recomandată şi schimbarea poziţiei din timpul somnului, psihoterapia, hipnoza şi practicarea tehnicilor de reducere a stresului. Atunci când ­există deja o degradare accentuată a dinţilor, poate fi necesară reconstrucţia parţială sau totală a danturii.

Fără alcool şi gumă de mestecat

Specialiştii recomandă persoanelor care scrâşnesc din dinţi să evite consumul de alcool şi de alimente sau de băuturi care conţin cofeină, cum sunt cafeaua, băuturile tip cola sau ciocolata,  pentru că accentuează simptomele bruxismului.

De asemenea, guma de mestecat poate crea o obişnuinţă de a încleşta dinţii şi, de aceea, nici aceasta nu este indicată. „Persoana afectată de bruxism trebuie să evite consumul de cafeină şi de alcool, trebuie să facă exerciţii fizice şi să nu mestece gumă prea mult timp", mai spune Cristina Răduţoiu.

Poate afecta şi copiii

Deşi nu atât de frecvent ca în cazul adulţilor, scrâşnitul din dinţi poate apărea şi la copii. În cazul lor, afecţiunea poate fi determinată de iregularităţi ale danturii, aceştia scăpând în general de acest obicei după schimbarea dinţilor de lapte cu cei permanenţi. Cauzele bruxismului la copii pot fi şi unele probleme medicale precum alergii, tulburări nutriţionale sau endocrine, dar şi stresul sau
anxietatea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările