Soluţii împotriva răului de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameţeli, oboseală, dureri de cap, transpiraţii reci, respiraţie dificilă, senzaţie de greaţă... Pentru ca aceste necazuri să nu-ţi umbrească bucuria de a avea o călătorie plăcută, iată câteva soluţii naturale şi sigure.

Ceaiul de mentă taie greaţa

Menta are efecte calmante pentru stomac şi ajută în cazul sindromului intestinului iritabil. În timpul călătoriilor, menta este un remediu care taie greaţa, combate indigestiile şi stările de vomă. Atunci când începi să te simţi rău, bea o infuzie de mentă, pentru că substanţele active conţinute (uleiurile esenţiale: mentonul, mentolul şi flavonoizii) au efecte astringente, antiseptice şi calmează spasmele intestinului, colonului şi migrenele.

Infuzia se prepară înainte de plecare dintr-o linguriţă de frunze mărunţite şi o cană cu 250 ml de apă clocotită. Lasă ceaiul acoperit 15 minute, apoi strecoară-l. Bea câte două ceşti de ceai pe zi sau aplică pe frunte comprese reci cu ulei de mentă (câte cinci picături) diluat în cinci linguri de apă.

Ghimbirul, leacul călătorului sensibil

Tratamentul cu ghimbir a fost folosit multă vreme pentru combaterea răului provocat de călătoriile pe mare. Cu timpul, acest leac al călătorului sensibil, cum mai este denumită planta, a fost recomandat de fitoterapeuţi şi pentru tulburările neplăcute care survin în deplasările cu avionul, cu maşina sau în ascensiunile la mare altitudine. Preventiv, bea un ceai de ghimbir sau ia câte două grame de pudră din rădăcina plantei pe zi.

Pudra o ţii sub limbă timp de zece minute, apoi trebuie s-o înghiţi cu puţin ceai de sunătoare sau cu suc de mere. Foarte eficient este ghimbirul sub formă de capsule. Preventiv, ia trei capsule de ghimbir la interval de trei ore, începând cu o oră înainte de călătorie. Reţine însă că ghimbirul este contraindicat persoanelor cu boli inflamatorii ale pielii.

Bea ceai verde în excursiile lungi

Pentru călătoriile pe distanţe mari sau în croaziere, ceaiul verde este un remediu ideal. Bea zilnic câte trei căni de infuzie îndulcită numai cu miere, pentru că acest ceai este incompatibil cu zahărul. În primul rând, ceaiul verde are efect energizant, dar este indicat în călătoriile lungi mai ales pentru că înlătură disconfortul cauzat de răul de maşină.

Busuiocul previne tulburările digestive

Ceaiul de busuioc previne stările de nelinişte, colicile intestinale şi balonările. De aceea, dacă ştii că ai probleme când călătoreşti, bea o ceaşcă de infuzie înainte de a pleca. Prepară ceaiul dintr-o lingură de flori uscate şi o cană cu 250 ml de apă clocotită. După 15 minute, strecoară şi bea.

Prevenţie: Evită mirosurile care produc greaţa: lacul de unghii, parfumul, vaporii de vopsea sau de benzină.

Trucuri ca să-l previi

- Ronţăie câte un cuişor la fiecare 30 de minute şi scapi de senzaţia de vomă. Gustul iute se menţine la nivelul laringelui şi senzaţia de vomă dispare.
- Evită să consumi cantităţi mari de alimente.
- Produsele lactate, alimentele procesate, grase sau sărate nu sunt indicate în timpul călătoriei. deoarece acestea stimulează apariţia indigestiilor.
- Dacă te simţi rău, apasă încheietura mâinii la o distanţă de trei degete de locul care separă palma de antebraţ.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra ­Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie reflexoterapeut

image

Ghimbirul are capacitatea de a diminua senzaţia de greaţă, de vomă şi de ameţeală provocate de călătoria cu maşina sau cu avionul. Se administrează sub formă de tinctură, câte zece picături la o cană cu apă, de trei-patru ori pe zi. Este eficient şi ghimbirul sub formă de capsule. Prima doză se ia înainte de deplasare, iar în timpul călătoriei se administrează câte două-trei capsule, în funcţie de durata ei. De asemenea, se pot consuma ceaiul de ghimbir, precum şi băuturile răcoritoare ce conţin această plantă.

La fel de utilă este infuzia de mentă, care combate stările de greaţă şi indigestiile. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate la o cană cu apă fierbinte. Amestecul de mentă şi de busuioc (câte o linguriţă din fiecare la o cană de apă fierbinte) este benefic în caz de greaţă sau de vărsături.

Infuzia de valeriană te scapă de răul de vapor sau de avion. Toarnă cinci picături pe un biscuit sau pe o bucată de pâine.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite