Soluţii moderne în caz de fibrom uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acele formaţiuni benigne care apar pe uter, numite fibroame, pot fi tratate şi altfel decât cu bisturiul. Află în continuare despre două metode practicate de câţiva ani şi în România: embolizarea arterei uterine şi terapia HIFU.

Multe dintre fibroame nu au nicio simptomatologie şi nu necesită tratament. Însă,în anumite situaţii, trebuie să se intervină fie cu tratamente hormonale care inhibă secreţia de estrogeni şi care micşorează fibromul, fie chirurgical. Operaţia este indicată când fibromul are o dimensiune mare şi apasă pe organele învecinate, când creşte rapid, când produce sângerări care nu cedează la alte tratamente şi când determină infertilitate. Extirparea lui se poate face prin chirurgia clasică, histeroscopic, laparoscopic sau cu robotul chirurgical.

Embolizarea, de opt ani în România

Fibromul uterin poate fi îndepărtat însă şi prin proceduri considerabil mai puţin invazive decât chirurgia, chiar şi decât cea laparoscopică. O astfel de procedură, practicată de opt ani la noi în ţară şi foarte populară în statele dezvoltate, este embolizarea arterei uterine, realizată de medicii specializaţi în radiologie intervenţională, una dintre cele mai noi ramuri ale medicinei moderne. La acest moment, ea este practicată la Spitalul Universitar din Bucureşti, la Centrul Medical Hemodinamic (privat), tot din Bucureşti, şi la Spitalul Judeţean Craiova. Metoda terapeutică este indicată în mod deosebit femeilor care doresc să aibă copii, deoarece nu afectează structura uterului, însă poate fi o soluţie la orice vârstă. Spre deosebire de chirurgia clasică, procedura de embolizare a arterei uterine nu necesită anestezie şi nu lasă în urmă cicatrice inestetice. Un alt avantaj este acela că recuperarea durează mult mai puţin.

Se blochează arterele care îl hrănesc

Embolizarea se desfăşoară în laboratoarele de angiografie şi presupune montarea în zona inghinală sau în mână a unui cateter (un tub subţire din plastic) prin care se introduc nişte particule speciale ce blochează arterele uterine. Aceste artere hrănesc fibromul, dar dacă sunt blocate, el nu mai este alimentat şi se resoarbe treptat. Uterul revine la dimensiunile normale în aproximativ şase luni de la intervenţie. Embolizarea nu presupune aşadar nicio incizie la nivelul abdomenului şi lasă uterul intact. Este necesară doar o anestezie locală cu xilină, iar femeia în cauză trebuie spitalizată numai o zi. După câteva ore de la intervenţie, apare o durere a cărei intensitate poate fi destul de mare, însă ea variază de la o femeie la alta.

Ultrasunetele, o altă soluţie

O altă metodă modernă de tratare a fibromului este terapia HIFU (abreviere de la High Intensity Focused Ultrasound - Ablaţie Conformaţională cu Ultrasunete de Înaltă Frecvenţă), care este practicată în cadrul Centrului Clinic HIFU Terramed din Bucureşti. Şi aceasta este o procedură neinvazivă, care se face fără incizie. În cadrul terapiei, se foloseşte un fascicul special de ultrasunete, care este aplicat la suprafaţa pielii, ţintit pe fibrom, dar care lasă intact tegumentul. La contactul cu ţesutul vizat, ultrasunetele generează o cantitate mare de căldură şi induc coagularea proteinelor (pe principiul fierberii albuşului din ou). Astfel sunt întrerupte reacţiile metabolice ale celulelor ţintite şi acestea mor instantaneu. Fibroamele mari sunt tratate uneori în două şedinţe.

Ce contraindicaţii au cele două terapii

Aproape orice fibrom, unic sau multiplu, poate fi tratat prin embolizare. Excepţii sunt fibromul subseros pediculat (format pe peretele exterior al uterului şi de care „atârnă" printr-un cordon), dar şi situaţia în care există o infecţie pelviană sau în care femeia este alergică la iod. În ceea ce priveşte terapia HIFU, specialistul trebuie să aprecieze înainte, cu ajutorul tehnicilor imagistice, dacă localizarea fibromului permite contactul cu fasciculul de ultrasunete.

Specialistul nostru

Dr. Rareș Nechifor
specialist în radiologie intervenţională Spitalul Universitar de Urgenţă București

Primele embolizări din ţară le-am făcut la Spitalul Universitar din Bucureşti, în 2002. De atunci, am tratat peste 5.000 de paciente prin această metodă, număr ce ne plasează pe primele locuri în Europa ca experienţă şi ca instituţie medicală. În cadrul procedurii de embolizare a arterei uterine, folosim abordul brahial, adică prin mână, nu prin picior, ceea ce are avantajul că pacienta nu trebuie să mai fie imobilizată la pat şi că durata de examinare se reduce de la zece la trei minute. Din anul 2008, Societatea Americană de Ginecologie a inclus embolizarea arterei uterine în linia întâi (de primă intenţie) în terapia fibromului, la egalitate cu miomectomia (excizarea prin chirurgie clasică sau laparoscopică) şi cu histerectomia (extirparea uterului), recunoscând astfel eficienţa acestei proceduri.

Metoda adecvată de tratament pentru fibrom trebuie aleasă în funcţie de localizarea lui, de vârsta şi de dorinţa de procreare afemeii, precum şi de bolile asociate.

Statistică: Aproximativ 30 la sută din femei dezvoltă, de-a lungul vieţii, un fibrom uterin.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite