Situaţii în care îţi sunt utile VSH-ul şi hemoleucograma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă alegi hemoleucograma de urgenţă, primeşti rezultatele în aceeaşi zi, dar este posibil să suporţi costuri suplimentare.
Dacă alegi hemoleucograma de urgenţă, primeşti rezultatele în aceeaşi zi, dar este posibil să suporţi costuri suplimentare.

Hemoleucograma completă şi VSH-ul sunt primii paşi în depistarea a nenumărate afecţiuni, de la anemii, până la infecţii. În funcţie de rezultate, medicii pot recomanda investigaţii suplimentare.

Ce măsoară VSH-ul

VSH este analiza de sânge care măsoară viteza de sedimentare a hematiilor şi înălţimea coloanei de hematii depuse într-o oră, dintr-o probă de sânge anticoagulat.

Se efectuează numai la recomandarea medicului, când există suspiciune de inflamaţii în corp, dar şi pentru ca medicul să observe ce efect are tratamentul în anumite afecţiuni.

Valori normale

Femei: sub 30 mm/h

Bărbaţi: sub 20 mm/h

Dacă există o problemă de sănătate, cel mai frecvent apar valori peste limita superioară a normalului, poate fi vorba despre anemie, dar poate fi şi un marker de infecţie sau de inflamaţie - alături de valori crescute ale fibrinogenului seric şi leucocitoză. VSH-ul are valori mai crescute în timpul sarcinii, dar şi în primele săptămâni de după naştere.

Cât te costă hemoleucograma completă

Acest test de sânge măsoară cantitatea de hemoglobină, numărul de globule albe şi roşii, precum şi numărul de trombocite. Este recomandată pentru depistarea unor afecţiuni, dar şi pentru ca medicul să vadă cum răspund pacienţii la tratament.

Hemoleucograma completă poate fie efectuată gratuit, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, atât în unităţile medicale de stat, cât şi la cele private, care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

Rezultatele se primesc, de regulă, în 48 de ore. De asemenea, acest set de analize se poate face atât în regim normal, cât şi de urgenţă, situaţie în care primeşti rezultatele în aceeaşi zi, dar şi în care pot necesita costuri suplimentare.

Află pe clicksanatate.ro când ar fi mai bine să amâni efectuarea analizelor de sânge!

Frecvenţa contactelor sexuale – contează sau nu?

Lichenul de piatră, leac pentru bolile de sezon

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite