Siropurile de tuse sunt „apă de ploaie“. Medicii spun că sunt ineficiente şi recomandă un remediu tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medici de seamă, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie avertizează că siropurile de tuse sunt ineficiente, iar bolnavii care cumpără aceste produse nu fac altceva decât să arunce banii pe fereastră.

Atât reprezentanţii NHS (Ministerul Sănătăţii), cât şi cei ai Royal College of General Practitioners (Colegiul Regal al Medicilor Generalişti) din Marea Britanie susţin că siropurile de tuse care se vând fără reţetă în farmacii nu produc efectele aşteptate, informează Daily Mail.

Aceste produse pentru tuse, care costă, de obicei, între 3 şi 5 lire (16-27 de lei) pentru un flacon mic, fac parte dintr-o industrie a OTC-urilor (over-the-counter) care se ridică la peste 3 miliarde de lire sterline pe an.

„Sunt prea puţine dovezi care să sugereze că aceste medicamente pentru tuse au efectul scontat, cu toate că unele ingrediente pot ameliora simptomele asociate tusei, cum ar fi nasul înfundat sau febra“, scriu experţii pe site-ul NHS Choices.

Potrivit acestora, un remediu „mult mai simplu şi mai ieftin“, făcut în casă din miere şi lămâie, poate avea rezultate mai bune în cazul unei tuse obişnuite.

Nu există nici o modalitate rapidă de a scăpa de o tuse cauzată de o infecţie virală. De obicei, aceasta va dispărea de la sine după ce sistemul imunitar va reuşi să lupte cu virusul“, precizează specialiştii citaţi de publicaţia britanică. 

De aceeaşi părere este şi Tim Ballard, vicepreşeintele Royal College of General Practitioners.

Nu există nici o dovadă care să spună că aceste medicamente pentru tuse vor reduce durata bolii - ca atare, e puţin probabil ca medicii generalişti să le prescrie“, a afirmat acesta.

O investigaţie făcută acum 2 ani a arătat că mai multe siropuri de tuse populare nu au efectul declarat de producători.

Autorii raportului efectuat atunci au concluzionat că studiile folosite în susţinerea eficacităţii acestora sunt de foarte multe ori de o calitate îndoielnică.

De asemenea, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că aceste siropuri conţin adesea cantităţi foarte mari de zahăr. Astfel, doza săptămânală maximă pentru un adult al unui sirop de tuse poate conţine la fel de mult zahăr ca cinci batoane „Mars“.

Medicul Ballard a subliniat că o tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni sau care este însoţită de senzaţia de sufocare sau de febră trebuie investigată obligatoriu de către un medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite