Sindromul ovarului polichistic. Dieta recomandată în această afecţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare lună, pe ovarele unei femei cresc foliculi. Atunci când procesul nu se desfăşoară normal se pot forma chisturi care, alături de un dezechilibru hormonal, pot duce la sindromul ovarului polichistic.

Într-un ciclu normal, pe suprafaţa ovarelor se dezvoltă câţiva foliculi. Dintre aceştia doar unul ajunge mai repede la maturitate după care este eliberat în trompele uterine. Ceilalţi mor. În cazul ovarelor polichistice aceşti foliculi nedezvoltaţi rămân pe suprafaţa ovarelor.

În esenţă acest lucru nu este neapărat o problemă, argumentează dr. Marilyn Glenville, specialsită britanică în sănătatea femeii. Multe femei au ovare polichistice, dar menstruaţii normale şi pot concepe fără nicio problemă. Însă, prezenţa unor niveluri mai ridicate decât în mod normal a unor hormoni sexuali androgeni – testosteron de exemplu - şi hormon luteinizant – atunci riscul de avea SOPC este mare. Această afecţiune provoacă simptome precum nestruaţii neregulate sau absente, acnee, pilozitate în exces şi obezitate.

Ovarele nu produc suficienţi hormoni

Motivele pentru care apare această afecţiune sunt mai degrabă genetice, ereditare, consideră specialiştii, dar multe probleme îşi pot afla cazua în faptul că ovarele nu produc hormoni în cantităţi corespunzătoare.

Potrivit sursei mai sus citate, glanda hipofiză primeşte mesajul că ovarele nu funcţionează şi eliberează şi mai mult hormon luteinizant. Femeile cu SOPC au de multe ori probleme cu variaţiile de glicemie situaţie care determină pancreasul să elibereze şi mai multă insulină, ceea ce, în schimb, semnalează ovarelor să producă şi mai mult testeosteron. Glandele suprarenale şi ficatul sunt afectate producând în organism şi mai mulţi hormoni masculini. Un cerc vicios.

Complicaţiile acestei boli – SOPC – sunt infertilitatea şi diabetul zaharat. Tratamentele convenţionale pentru SOPC includ tratamentul hormonal, sensibilizatori de insulină sau chiar intervenţie chirurgicală ca ultimă soluţie.

Există dovezi de netăgăduit care arată că dieta joacă un rol semnificativ în tratamentul natural al SPOC, conform aceleiaşi surse. Medicul mai sus citat recomandă o dietă de echilibrare hormonală, care, în opinia lui, reprezintă răspunsul la combaterea oricărei probleme legate de hormoni.

Ce conţine dieta

În primul rând, 5 porţii pe zi de fructe şi legume, cu accent pe crucifere – broccoli, varză, conopidă.

Cel puţin 3 porţii pe zi de fitoestrogeni proveniţi din soia, năut, linte şi seminţe de in. Fitoestrogenii reduc estrogenii toxici din organism şi stimulează ficatul să secrete globulina de legare a hormonului sexual care controlează cantitatea de estrogen şi testosteron din sânge.

Înlocuiţi orezul alb cu cel brun, pâinea albă cu cea din făină integrală şi optaţi pentru cereale integrale precum secara, ovăzul.

Măriţi cantitatea de fibre din dietă. Fibrele naturale obţinute din cereale integrale, fructe şi legume ajută la prevenirea absorbţiei chimicalelor estrogenice în organism, cum ar fi cele din plastic şi pesticide.

Folosiţi grăsimile „bune“, adică acelea din peşte gras, nuci, seminţe şi uleiuri vegetale presate la rece. Reduceţi grăsimile „rele“ din carne, produse lactate pentru că alimentele bogate în grăsimi saturate încurajează organismul să producă prostaglandine, sunstanţe asemănătoare hormonilor care cauzează un dezechilibru.

Eliminaţi zahărul pentru că favorizează depunerea de grăsime, iar celulele grase produc estrogen creând  o supraîncărcare în organism. La fel şi cafeina şi alcoolul.

Consumaţi lichide sănătoase – 6-8 pahare în fiecare zi de apă filtrată sau mineral. Fluorul sau clorul din apa de la robinet pot bloca receptorii de iod din tiroidă, cauzând dezechilibru hormonal.

Evitaţi pe cât posibil alimentele care conţin conservanţi, aditivi şi îndulcitori artificiali. Pentru a menţine hormonii în echilibru alimentele trebuie să fie cât mai naturale posibil.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite