Simptomele cancerului pulmonar sunt adesea confundate cu o răceală

Simptomele cancerului pulmonar sunt adesea confundate
cu o răceală

Pneumoniile sau bronşitele repetate pot ascunde, de fapt, un cancer pulmonar FOTO Shutterstock

În majoritatea cazurilor, cancerul de plămâni este diagnosticat când deja se înregistrează metastaze, ceea ce face foarte dificil tratamentul, avertizează specialiştii pneumologi.

Ştiri pe aceeaşi temă


„Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate formele de cancer. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire... Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie“, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România. FABC derulează luna aceasta campania „Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul“, pentru a face cunoscut faptul că această formă agresivă de cancer poate fi prevenită cu uşurinţă şi poate fi depistată devreme, cu condiţia să facem investigaţii periodice.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, spun specialiştii. Deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze. Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

  • tuse;
  • spută cu sânge;
  • dispnee (dificultăţi de respiraţie);
  • durere;
  • pneumonii sau bronşite repetate;
  • oboseală;
  • lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;
  • răguşeală;
  • transpiraţii ale feţei şi gâtului.


Un deces la fiecare 30 de secunde

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 2008, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, precizează medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

„Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“, avertizează medicul pneumolog Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

Cauza principală poate fi prevenită cel mai uşor

Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Campania „Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul“ este derulată în perioada 10-30 noiembrie de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Română de Cancer, în parteneriat cu Secţiunea de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Societatea Română de Pneumologie şi Roche România. Pentru mai multe informaţii despre cancerul pulmonar, accesaţi site-ul campaniei www.invingemcancerul.ro.


Citeşte şi:

Florin Mihălţan, pneumolog: „Un bolnav de plămâni trăieşte mai mult dacă rămâne activ“

Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, ne vorbeşte despre bolile pulmonare mai întâlnite toamna şi despre măsurile simple care ne pot menţine plămânii sănătoşi.

FOTO Fumător sau nefumător? Cum se vede consumul de tutun pe faţă şi în corp

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

10 mituri despre renunţarea la fumat

Numărul enorm de fumători la nivel mondial explică varietatea de mituri ce au luat naştere în legătură cu renunţarea la viciu. În plus, industria ţigărilor este una extrem de profitabilă, aşa că unele mituri vin chiar de la producători.

Nu mai este niciun dubiu: poluarea aerului, cauză directă a cancerului pulmonar

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat astăzi ceea ce se suspecta de multă vreme: poluarea aerului este un factor cancerigen la fel de periculos ca azbestul, ţigările şi radiaţiile ultraviolete. Sute de mii de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar apărut pe fondul poluării.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările