Simptome nebănuite ale problemelor cu tiroida

Simptome nebănuite ale problemelor cu tiroida

Printre simptomele caracteristice hipertiroidismului se numără intoleranţa la căldură şi transpiraţia excesivă.

Prin tulburări  care nu par a avea ceva în comun cu dereglările glandei tiroide, corpul îţi dă de înţeles că are nevoie de ajutor pentru a-şi regăsi echilibrul pierdut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai frecvente dereglări tiroidiene sunt hipotiroidismul şi hipertiroidismul. Femeile au o probabilitate de şase ori mai mare de a fi diagnosticate cu tulburări tiroidiene, riscul de apariţie a acestora (mai ales a hipotiroidismului) crescând o dată cu vârsta.

Tiroida este o glandă mică, de forma unui fluture, fiind situată în partea anterioară a gâtului. Pentru că este implicată în multe dintre funcţiile organismului, dereglările ei induc schimbări la nivelul multor organe, de unde şi multitudinea de simptome prin care se manifestă.

Tiroida are un rol esenţial în controlul metabolismului prin hormonii secretaţi, tiroxina (T4), triiodotironină (T3) şi calcitonina.

Produşi din iodul conţinut de alimente (mai ales din sare), hormonii T3 şi T4 sunt implicaţi, printre altele, în termoreglare, în greutate (prin accelerarea sau prin diminuarea arderilor), în metabolismul bazal, în colesterol şi ritmul cardiac, în dezvoltarea ţesutului osos şi nervos, influenţează hormonii sexuali, tranzitul intestinal, pielea, unghiile şi părul.

Transpiri în exces? Poate fi hipertiroidism

Simptomele caracteristice hipertiroidismului sunt intoleranţa la căldură şi transpiraţia excesivă, agitaţia, insomnia, tulburările de concentrare, slăbiciunea musculară, creşterea pulsului cardiac, hipertensiunea, scaunele frecvente, disfuncţia erectilă, tulburările oculare (privire fixă, ochi „bulbucaţi”) şi scăderea în greutate, în ciuda apetitului crescut.    

Un exces de hormoni tiroidieni cauzează hipertiroidism, dereglare în cadrul căreia sunt accelerate toate procesele metabolice. Cea mai frecventă cauză a acestei tulburări este boala Basedow Graves, dereglarea fiind favorizat şi de guşa hipertiroidizată şi de tratamentul excesiv cu hormoni tiroidieni.

Depresia poate fi accentuată de hipotiroidie

Dereglările hormonale tiroidiene induc modificări la nivelul întregului organism, determinând apariţia unor simptome ce sugerează o disfuncţie: hipo- sau hipertiroidia. În hipotiroidie: tegumentele sunt uscate, aspre, palide, reci, infiltrate; pacientul tolerează greu frigul.

Află pe clicksanatate.ro care sunt micile probleme de sănătate care indică probleme cu tiroida!

Dieta cu banane. Află cum să slăbeşti 4 kg în 4 zile!

Cât de toxice sunt cremele şi uleiurile pentru plajă

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările