Simptome adesea ignorate care pot anunţa boli grave

Simptome adesea ignorate care pot anunţa boli grave

Oboseala persistentă şi febra pot ascunde o formă de cancer FOTO: Shutterstock

Este foarte important să fii atent la mesajele pe care ţi le transmite corpul tău, să observi tot ce este diferit, ciudat sau inexplicabil. Multe dintre simptomele uzuale nu sunt îngrijorătoare. Totuşi, dacă ele persistă, este mai bine să iei măsuri şi să mergi la medic. Cu siguranţă nu vrei să faci parte din rândurile pacienţilor cu cancer care ajung la medic prea târziu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Respiraţie şuierătoare sau dificultăţi de respiraţie

Una dintre primele manifestări ale cancerului pulmonar este dificultatea de respiraţie. „Nu puteam merge prin curte fără a avea o respiraţie şuierătoare. Am crezut că am astm. Dar cum de nu aveam şi înainte?”, descrie o femeie simptomele resimţite, pentru caring.com.

Şi cancerul tiroidian poate cauza, de asemenea, probleme de respiraţie în cazul în care un nodul sau o tumoare apasă pe trahee. Orice dificultate de respiraţie care persistă este un motiv să mergi la medic.

Probleme la înghiţit sau răguşeală

Cel mai frecvent asociate cu cancerul esofagian sau al gâtului sunt dificultăţile la înghiţit. Vocea răguşită sau slabă, precum şi senzaţia de nod în gât pot fi un indicator timpuriu al cancerului tiroidian sau al unui nodul tiroidian precanceros.

Febră şi infecţii frecvente

Acestea pot fi semnele leucemiei, o formă de cancer al celulelor sangvine, care îşi are originea în măduva osoasă. Atunci când se instalează leucemia, măduva osoasă produce celule sangvine albe (leucocite) anormale, care blochează celulele albe sănătoase, slăbind capacitatea organismului de a lupta împotriva infecţiilor.

Adesea, leucemia este diagnosticată de-abia după multiple episoade de febră, dureri musculare, stare persistentă de oboseală şi manifestări asemănătoare cu cele ale gripei. Specialiştii recomandă controale medicale amănunţite în cazul în care aceste simptome se prelungesc mai mult de o lună.

Tulburări gastrice

Durerea abdominală este un indicator preţios cu privire la eventualele tumori digestive, spun specialiştii. Poate fi vorba despre cancer gastric, dar şi despre tumori la nivelul ficatului sau intestinului gros, mai ales dacă durerile sunt însoţite de tulburări digestive frecvente.

Slăbiciune şi oboseală

Oboseala şi slăbiciunea generalizată sunt unele dintre simptomele cele mai ignorate. Totuşi, ele sunt manifestări care apar în cazul mai multor tipuri de cancer, mai ales dacă sunt asociate şi cu alte simptome. Trebuie să fii atent mai ales la situaţiile în care eşti obosit aparent fără explicaţie şi în care slăbiciunea şi extenuarea nu dispar după mai multe zile de odihnă.

Pierdere inexplicabilă în greutate

Dacă observi că slăbeşti fără să-ţi fi schimbat dieta sau programul de exerciţii, este cazul să te îngrijorezi, spun specialiştii. Pierderea în greutate este un semn precoce al cancerului de colon, dar şi al altor tipuri de cancer digestiv. De asemenea, aceasta poate fi manifestarea unui cancer care s-a răspândit la ficat, afectând apetitul şi capacitatea organismului de a elimina toxinele.

Modificări la nivelul unghiilor

Modificările inexplicabile la nivelul unghiilor pot fi un semn care indică mai multe tipuri de cancer. O dungă maro sau un punct negru sub unghie poate indica o formă de cancer de piele. Unghiile albicioase pot fi un indiciu că ficatul tău nu funcţionează corespunzător şi, uneori, reprezintă un semnal de alarmă pentru cancerul hepatic.

Arsurile gastrice şi saţietatea după mese sărace

Cel mai frecvent semn precoce de cancer la stomac este durerea în partea superioară sau de mijloc a abdomenului, însoţită de arsuri gastrice. Aceste simptome se agravează, în general, după ce mâncăm, astfel încât ne putem simţi sătui chiar şi după ce am mâncat puţin. Motivul principal pentru care aceste manifestări sunt, în general, ignorate este că ele dispar după administrarea de antacide.

Aşadar, dacă ai crize frecvente de stomac sau dureri abdominale inexplicabile şi senzaţia de saţietate după puţină mâncare, trebuie să mergi la doctor.

Arsurile gastrice frecvente şi refluxul gastroesofagian pot ascunde, în unele cazuri, cancerul esofagian. De aceea, sunt necesare investigaţii medicale periodice.

Tulburările digestive

Constipaţia, diareea şi alte modificări ale scaunelor, care persistă timp îndelungat, pot fi semne de cancer. Este cazul să te îngrijorezi dacă aceste probleme persistă mai mult de câteva zile, fără o cauză clară, cum ar fi gripa sau toxiinfecţiile alimentare.

Persoanele diagnosticate cu cancer de colon spun că au observat scaune mai frecvente, precum şi un sentiment constant că intestinele lor nu se golesc complet.

De asemenea, unul dintre semnele timpurii ale cancerului de pancreas este reprezentat de scaunele reduse, de culoare deschisă şi cu un miros neplăcut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: