Sfaturi absurde pentru gravidele din secolele trecute

Sfaturi absurde pentru gravidele din secolele trecute

În Evul Mediu, se spunea că dacă concepi copilul cu un bărbat ale cărui picioare miros urât, atunci bebeluşul va avea o respiraţie puturoasă FOTO Shutterstock

Atunci când eşti însărcinată, corpul parcă nu îţi mai aparţine. Mai mult, pare că aparţine rudelor, bunicilor sau chiar vecinelor care se întrec în a-ţi da sfaturi peste sfaturi. De-a lungul timpului, sfaturile pentru gravide au ajuns chiar să frizeze absurdul: nu te uita la maimuţe şi în niciun caz nu mânca un cap de iepure.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Nu mânca!
 
Revista americană „McCall“ din martie 1956 susţine o dietă strictă pentru viitoarele mame, pentru a se menţine slabe. Bineînţeles că anii '50 nu au fost cei mai buni, mai ales în ceea ce priveşte sfaturile pentru gravide, mai ales dacă luăm în considerare că li se prescria talidomidă, un sedativ puternic împotriva greţurilor matinale. Medicamentul, de provenienţă germană, a provocat naşterea cu malformaţii a peste 6.000 de copii, dintre care doar 40% au supravieţuit, notează „Mental Floss“.
 
Dacă totuşi mănânci, evită capul de iepure!
 
Conform înţelepciunii populare, ceea ce mânca mama influenţa înfăţişarea copilului. În secolul XV, dacă mâncai cap de iepure, bebeluşul se năştea cu buză de iepure, dacă mâncai cap de peşte, copilul ieşea botos ca peştele şi dacă mâncai brânză, penisul băieţelului ieşea moale ca ea. De reţinut este că acum, brânza nepasteurizată este pe lista interdicţiilor, dar nu din cauza efectelor ei asupra penisului, ci din cauza listeriozei.
 
Evită să fii nimerită de cireşe aruncate spre tine!
 
Nu arunca cu cireşe într-o femeie însărcinată! „The Distaff Gospels“, o altă revistă americană, susţinea că cireşele, căpşunele sau vinul roşu, aruncate în faţa unei gravide, vor da naştere unor semne roşii pe corpul bebeluşului. Şi în România exista această tradiţie, doar că puţin modificată: nu fura de pe tejgheaua vânzătorilor deoarece ce furi se va imprima pe pielea bebeluşului.
 
Nu citi!
 
De fapt, nu face nimic care te poate agita. Acest sfat vine din partea britanicilor care au demonstrat că femeile trebuie să evite cărţile palpitante pentru nu a avea riscul de avort spontan sau chiar ca bebeluşul să se nască mort.
 
Fumează o ţigară!
 
Medicii ştiu de riscurile fumatului în timpul sarcinii încă din anii '20, însă comunitatea medicală a ţinut secret ce efect poate avea tutunul asupra fetusului. În anii '40 şi '50, companiile producătoare de tutun făceau campanii intense cu susţinerea medicilor. De fapt, sfaturile lor spuneau că tutunul face bine şi, pentru gravide, reprezintă o activitate relaxantă.
 
Nu face dragoste cu un bărbat cu picioare puturoase!
 
Acest sfat poate că venea prea târziu, însă în Evul Mediu, femeile credeau că dacă bebeluşul este conceput cu un bărbat ale cărui picioare miros, va moşteni duhoarea. Dacă era băiat, se spunea că va avea o respiraţie urât mirositoare, iar în cazul unei fete, „îi va mirosi urât poponeţul“. Mai mult, un copil conceput de doi virgini se va naşte prost.
 
Nu te uita la maimuţe!
 
Sau la papagali. Exista o credinţă puternică că dacă o femeie însărcinată se uită la aceste animale, trăsăturile lor se vor transmite copilului. În 1858, arihiducesa Sophia, soacra împărătesei Elizabeta din Austria, i-a scris fiului său, împăratul Franz Joseph, să-l avertizeze în legătură cu dragostea soţiei lui faţă de animale: „Nu cred că Sisi trebuie să petreacă atât de mult timp cu papagalii ei, pentru că o femeie care se uită mereu la animale, mai ales în primele luni de sarcină, va da naştere unui copil care le va semăna“, scria arhiducesa.
 

Citeşte şi:
 
 
Multe dintre viitoarele mămici ne-au întrebat dacă pot sau nu să se vaccineze în timpul celor 9 luni. Specialiştii noştri ne-au explicat că unele vaccinuri sunt permise în sarcină, altele, nu. Află mai multe din articolul nostru!
 
 
Mai mult decât oricând, în timpul celor nouă luni trebuie să stai departe de unele boli care pot pune în pericol sănătatea bebeluşului. Iată câteva dintre cele mai periculoase infecţii în sarcină şi cum să le previi!
 
 
Dotat cu două benzi în loc de una, un test de sarcină modern poate spune nu doar dacă o femeie este sau nu gravidă, ci şi cât de avansată este sarcina.
 
 
Inhibarea sistemului imunitar este esenţială pentru a preveni naşterile premature, au observat oamenii de ştiinţă britanici. Bebeluşii născuţi prematur au o speranţă de viaţă mai mică decât cei născuţi la termen.
 
 
Dacă suferi de o boală cronică şi eşti însărcinată sau îţi doreşti să devii mamă, cu siguranţă, ai multe întrebări pentru medic. Câteva răspunsuri poţi găsi şi în acest articol!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările