VIDEO Infecţiile rezistente care pot ucide se transmit prin strângerea de mâini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorul Gabriel Adrian Popescu FOTO: Adevărul/ David Muntean
Doctorul Gabriel Adrian Popescu FOTO: Adevărul/ David Muntean

În ultimii ani a crescut atât de mult numărul superbacteriilor, care nu pot fi tratate cu niciun medicament, încât specialiştii au numit această perioadă „sfârşitul erei antibioticelor“. Cât de dezarmaţi suntem în faţa infecţiilor?

România este una dintre cele cinci ţări cu bulină roşie din partea Centrului european pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor – ECDC – din cauza creşterii îngrijorătoare a rezistenţei la cele mai puternice antibiotice (carbapeneme) a bacteriei Klebsiella pneumoniae.

La Adevărul Live, de la ora 15.00, ne-a explicat fenomenul rezistenţei la antibiotice conf. dr. Gabriel Adrian Popescu, infecţionist la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti, şi autorul „Ghidului Angelescu de terapie antimicrobiană“.

Cele mai importante declaraţii:

„În ziua de astăzi, unele infecţii se vindecă spontan, precum guturaiul sau gripă, fără să fie necesare antibioticele. Îţi vine pacientul cu un buletin de analiză, pe care este pus un anumit rezultat. Dacă stai să-l întrebi ce îl superă, vei vedea că el nu are o prolemă gravă. Trebuie să înţelegem că organismul uman traieşte cu foarte multe infecţii. El convieţuieşte cu batcterii, virusuri sau paraziţi. Administrarea antibioticelor nu fereşte persoana respetivă de deces şi nu o vindecă, însă are rolul de a selecta şi activa în organismul ei exact bacteriile care au rezistenţă la antibiotice“, explică Gabriel Adrian Popescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti.

„Există încă destule situaţii când putem să ajutăm pacienţii cu antibiotice. Doar că trebuie să pastrăm eficenţa lor. Principiul este simplu. Cu cât consumi mai multe antibiotice, cu atât ai stimulat mai mult bacteriile să-şi dezvolte un mecanism de apărare“, completează specialistul.

Există mai multe infecţii ce pot fi declanşate prin administrarea administrarea unor doze necorespunzătoare de antiobiotice:

  • Stafilococul auriu –germene care există în fosele nazale şi dă infecţii asupra ţesuturilor subcutanate;
  • Escherichia coli – germene legat de infecţiile urinare şi biliare;
  • Klebsiella pneumoniae – o bacterie ce se gaseste la majoritatea oamenilor sanatosi la nivelul cavitatii bucale, faringe.

Se poate transmite Klebsiella pneumoniae?

„Da, se poate transmite. O bacterie care există în intestinul unei persoane poate să treacă în intenstinul celeilalte persoane prin tuse, strănut sau folosirea aceleiaşi toalete. Administrând antibioticul unei persoane, eu pot sa-l ajut să se vindece, dar trebuie să ţin cont şi de flora intenstinală a acestuia, căci prin interacţiunile sale sociale infecţia se poate transminte. Impactul poate fi la nivel comunitar, de aceea trebuie să mă gândesc dacă îi prescriu sau nu pacientului un anumit antibiotic“. avertizează Gabriel Adrian Popescu.

Sfaturile specialistului cu privirea la administrarea antibioticelor:

1.Nu cereţi să vă fie prescrise reţete pentru antibiotice, dacă administrarea acestora nu este necesară.

2.Nu mergeţi la farmacie să solicitaţi medicamente fară reţetă prescrisă.

3. Dacă medicul vă prescrie un antibiotic, întrebaţi-l dacă nu există şi un tratament alternativ.

„O treime dintre  reţetele prescrise în România sunt în exces. Rezultatele unor studii indică faptul că 60% dintre infecţiile severe se vindecă spontan “, declară specialistul.

Pentru medicii profesionişti nu există un ghid de prescriere a antibioticelor?

„În medicină se aplică principiul acum şi aici. Rezistenţa bacteriilor de astăzi nu este egală cu rezistenţa de acum zece ani.Trebuie să avem ghiduri adaptate timpului şi zonelor în care ne aflăm“, crede expertul.

Sfârşitul erei antibioticelor, dezbătut la Adevărul Live. Mai avem tratamente eficiente 

Cel mai recent raport ECDC privind rezistenţa la antibiotice în Europa


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite