Senzaţie de „nisip în ochi“? Mergeţi la medic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afecţiunea este caracterizată de o scădere a capacităţii ochilor de a mai produce lacrimi
Afecţiunea este caracterizată de o scădere a capacităţii ochilor de a mai produce lacrimi

În ultimii ani, sindromul de ochi uscaţi a devenit unul dintre principalele motive ale prezenţei la consultul oftalmologic, au constatat specialiştii.

Aceasta deoarece suntem tot mai supuşi factorilor favorizanţi, cum ar fi aerul condiţionat, poluarea, vântul, fumatul, purtarea lentilelor de contact sau timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului ori a calculatorului. Afecţiunea este caracterizată de o scădere a capacităţii ochilor de a mai produce lacrimi şi se manifestă prin simptome precum iritaţie oculară, senzaţie de mâncărime, de uscăciune, senzaţie de arsură sau de corp străin, iar uneori vedere înceţoşată şi sensibilitate la lumină.

„Sindromul de ochi uscaţi apare cel mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la femeile aflate la menopauză. Afecţiunea poate apărea în urma expunerii la un mediu uscat, cu mult praf şi vânt, sau poate constitui reacţia adversă la anumite medicamente, precum antihistaminicele, antidepresivele, contraceptivele orale sau beta-blocantele", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

Terapia, stabilită în funcţie de stadiul bolii

Potrivit medicului Adina Grigorescu, pentru atenuarea simptomelor, se pot prescrie lubrifianţi oculari, sub formă de picături (lacrimi artificiale), de gel sau de unguent. Dacă persoana afectată constată că senzaţia de uscăciune oculară se accentuează atunci când se uită la televizor, când lucrează la calculator sau când citeşte, trebuie să facă pauze de câte 30 de de secunde la fiecare 30 minute. De asemenea, este bine să foloseasă un umidificator de cameră şi filtre de aer, mai ales atunci când în încăpere sunt pornite aerul condiţionat, radiatorul sau caloriferul. 

“Sindromul de ochi uscaţi apare cel mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă, mai ales la femeile aflate la menopauză."
Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite