Semnele pneumoniei. Cauze care determină apariţia acestei boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pneumonia este prezentă atunci când un virus, o ciupercă sau o bacterie ajunge în plămâni şi determină inflamaţia. Dacă ambii plămâni sunt afectaţi se numeşte dublă pneumonie.

Tratată corespunzător, pneumonia nu este o problemă gravă de sănătate, dar ea poate deveni severă în cazul copiilor mici, a bătrânilor şi a altor persoane cu imunitate scăzută sau cu alte probleme de sănătate, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Cum se întâmplă

În mod obişnuit, organismul nostru are filtre capabile să ne apere plămânii şi căile aeriene de germeni patogeni proveniţi din mediul înconjurător. Tusea este o astfel de cale de protecţie. Dacă germenii reuşesc să intre atunci sistemul imunitar îi elimină înainte ca aceştia să ne îmbolnăvesc. Infecţia apare atunci când germenii patogeni depăşesc posibilităţile de apărare de care dispune corpul.

Printre simptomele pneumoniei se numără febra mare, frisoane, dificultăţile de respiraţie şi dureri în piept. Tusea productivă e un alt simptom foarte prezent.  

Bacteriile patogene sunt cea mai frecventă cauză de pneumonie la adulţii peste 30 de ani. Aceste bacteria sunt sensibile la tratamentul cu antiobiotice, în urma căruia strarea de sănătate se îmunătăţeşte.

Infecţia cu legionella – un tip de bacterie – este mai puţin frecventă şi printre simptome se numără durerile de cap, durerile musculare, frisoanele şi febra înaltă. Tusea poate fi însoţită de expectoraţii sanguinolente, ameţeala, starea de vomă şi diareea fiind alte semne ale bolii. Infecţia cu o bacteria de acest tip se răspândeşte prin intermediul apei din aparatele de aer condiţionat, conductele fierbinţi şi se tratează, de asemenea, cu antibiotic.

Radiografie şi analiza secreţiilor

Pneumonia cauzată de virusul gripal este foarte comună în rândul adulţilor, însă orice virus care infectează gura, gâtul sau plămânii poate fi o cauză. Simptomele sunt mai uşoare decât în cazul pneumoniei bacteriene, iar organismul îşi revine în 1-3 săptămâni.

Unele tipuri de ciuperci pot cauza pneumonie. Medicamentele antifungice sunt eficiente, însă persoanele care suferă de sindromul imunodeficienţei dobândite sau care iau pastille care le slăbesc sistemul imunitar – cum este cazul pacienţilor oncologici – pot face o formă mai severă greu vindecabilă.

Diagnosticul de pneumonie trebuie pus de medic întrucât simptomele sunt comune cu ale gripei şi răcelilor. Radiografia arată în ce stare sunt plămânii, dar nu şi care este cauza bolii, astfel că este nevoie de testarea secreţiilor din plămâni şi a urinei.

Abcesele pulmonare, printre complicaţiile pneumoniei

Incorect tratată sau în anumite cazuri pneumonia se poate complica cu abcese pulmonare, bacteriemii – mai ales la pacienţii care au şi boli de ficat sau hipertensiune arterială - sau dificultăţi de respiraţie – mai cu seamă la persoanele în vârstă care au şi alte probleme de sănătate.

Vaccinarea este una dintre soluţiile care ne pot feri de anumite tipuri de pneumonie, însă şi bunele obiceiuri sunt de un real folos. Păstrea mâinilor şi e feţei curate prin spălarea cu apă şi săpun ucide germenii care provoacă boala. O dietă sănătoasă şi activitatea fizică regulată păstrează sistemul imunitar efcient şi funcţional. Şi, desigur, renunţarea la fumat ajută plămânii să lupte mai uşor cu infecţiile venite din exterior.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite