Semnele cancerului de pancreas

Semnele
cancerului de pancreas

Cancerul de pancreas apare atunci când celule pancreatice suferă modificări şi se înmulţesc necontrolat

Cauzele pentru care apare cancerul de pancreas nu sunt cunoscute. În fază incipientă, evoluează fără simptome, la fel ca în cazul altor tipuri de cancere. Pe măsură ce boala creşte şi se răspândeşte în organism apar şi semnele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cancerul de pancreas apare în egală măsură şi la femei şi la bărbaţi, afectând segmentul de vârstă de peste 45 de ani. În fază incipientă, cancerul de pancreas este greu depistabil pentru că nu există semne, iar în fază avansată, este greu de tratat. 

Boala este clasificată în funcţie de partea pancreasului afectată cel mai mult – zona unde se produc enzimele digestive – exocrină – sau cea în care se produce insulina sau alţi hormoni – endocrină, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Pielea şi ochii se colorează în galben

95% din cazurile de cancer pancreatic aparţin zonei exocrine şi sunt adenocarcinoame. În funcţie de localizarea în pancreas, semnele bolii includ icterul - cancerul de pancreas blochează canalele prin care bila este evacuată în intestin, astfel că aceasta rămâne în sânge determinând coloraţia în galben a pielii, a ochilor, urina închisă la culoare, scaun deschis şi prurit.

Durerea abdominală în partea de sus care radiază către spate este un alt simptom al acestui tip de cancer. Această durere poate fi trecătoare.

Balonarea poate fi prezentă la unele persoane cu cancer pancreatic. La acestea, senzaţia de saţietate apare foarte repede, simultan cu cea de greutate în stomac. Greaţa şi senzaţia de vomă completează tabloul semnelor.

Pe măsură ce boala metastazează pacienţii suferă pierderi în greutate şi de apetit şi o stare de rău generală.

Cancerul de pancreas are cinci stadii, în funcţie de răspândirea în organism, iar tratamentul include de la intervenţia chirurgicală, la chimioterapie şi radioterapie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: