Scapă de durerile de spate prin tehnica Alexander!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o tehnică de educare a posturii, ce datează de la 1900. De atunci, a fost perfecţionată în permanenţă. Iar astăzi, numeroşi actori, muzicieni din filarmonici, dar şi persoane cu meserii obişnuite care suferă de dureri de spate beneficiază de efectele ei.

Tehnica Alexander a fost creată la finalul anilor 1.900 de actorul englez Matthias Alexander, specializat în a juca operele lui William Shakespeare. La momentul respectiv, mişcările capului, specifice scandării, şi posturile studiate pe care le implica jocul pe scenă le produceau actorilor migrene, dureri de ceafă şi de spate. În cazul inventatorului acestei tehnici, consecinţele jocului pe scenă au fost chiar mai grave. El şi-a pierdut şi din forţa vocii, fiind nevoit să renunţe la actorie. Dar numai pentru o vreme, fiindcă  educarea posturii, printr-o tehnică ce-i poartă numele, l-a ajutat să-şi recâştige vocea şi să scape pentru totdeauna de durerile de spate şi de migrene.

Poate fi practicată chiar şi de gravide

Tehnica Alexander porneşte de la ideea că doar copiii se mişcă firesc, folosindu-şi musculatura şi articulaţiile într-un mod natural. Adulţii deprind de-a lungul vieţii posturi şi mişcări „teatrale" sau impuse de caracterul muncii lor. Aceste mişcări devin a doua lor natură, însă le forţează musculatura, articulaţiile şi le deformează oasele. Iniţial, vizaţi pentru aplicarea acestei tehnici au fost actorii care, pentru a juca, trebuia să-şi menţină adesea corpul în posturi obositoare, dar şi muzicienii care stau aplecaţi ore în şir asupra instrumentelor muzicale.

Dar, în timp, profesiile multor oameni au devenit suprasolicitante pentru schelet: funcţionarii, persoanele care stau mult timp la computer, sportivii care îşi folosesc în mod inegal musculatura corpului în sportul pe care îl practică, precum baschetbaliştii, care aruncă mingea doar cu un braţ către coş. Suprasolicitările profesionale, dar şi durerile de spate care apar în sarcină au dus la popularizarea acestei tehnici care presupune identificarea posturilor nefireşti şi găsirea unor variante naturale ale acestora pentru a elimina durerea.

Are efectele cumulate ale masajului şi ale kinetoterapiei

Un studiu publicat în anul 2009  în „British Medical Journal" pe un eşantion de 500 de persoane cu durere cronică de spate a arătat că această tehnică atenuează durerea de spate la fel de eficient precum masajul şi kinetoterapia la un loc. Mai mult, studiul a concluzionat că şi coordonarea, mobilitatea şi echilibrul persoanelor afectate de dureri de spate s-au îmbunătăţit ca urmare a practicării tehnicii Alexander.

Muşchii trebuie folosiţi cu discernământ

Tehnica se bazează pe câteva principii de bază. De exemplu, menţinerea muşchilor încordaţi, deşi nu este nevoie de acest lucru pentru a ne menţine postura sau pentru a face o anume mişcare, înseamnă irosirea energiei corpului. Mai mult, reprezintă un factor de risc pentru dureri date de contracturi musculare. Un alt concept se referă la „câştigarea libertăţii", adică la renunţarea la toate mişcările „studiate", dar nocive.

Specialiştii spun că, deşi nu pare, acest lucru este foarte greu de realizat având în vedere că unele mişcări, repetate, fac parte din munca zilnică a persoanelor, iar altele sunt deja marcă personală. Şi tocmai pentru că postura şi felul în care ne mişcăm devin componente ale personalităţii şi indicii ale clasei sociale din care persoana face parte, este grea revenirea la mişcările fireşti, dar mai „primitive".

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Mişcările naturale previn durerea

Un exemplu folosit des în tehnica Alexander este legat de felul în care se apleacă micuţii pentru a ridica ceva de jos, îndo-
indu-şi şi genunchii în timp ce-şi arcuiesc spatele. În schimb, majoritatea adulţilor se apleacă doar de la mijloc în jos. O astfel de aplecare pune presiune doar pe articulaţiile vertebrelor şi pe musculatura spatelui, deşi o mişcare firească ar implica şi articulaţiile genunchilor, musculatura feselor şi pe cea a picioarelor. Dar multe alte mişcări fac parte din categoria celor educate, însă nocive pentru organism: statul picior peste picior, postura de manechin cu picioarele aşezate unul în faţa celuilalt şi cu sprijin pe un şold sau statul pe scaun cu spatele foarte drept, fără niciun sprijin pentru coloană.

Exerciţiile se fac cu instructor

Niciun exerciţiu pe care îl implică tehnica Alexander nu presupune efort sau oboseală pentru organism, ci doar educarea posturii şi învăţarea unei mişcări alternative la cele nefireşti pe care le facem zilnic. Din acest motiv, învăţarea este posibilă doar cu ajutorul unui instructor. Ca în sălile de dans, instructorul îl roagă pe cel afectat de dureri de spate să meargă, să-şi ridice mâinile şi picioarele, să se aplece sau să stea la computer, privindu-şi toate aceste gesturi în oglindă.

Apoi acestea se repetă şi instructorul apasă anumite zone ale corpului, implicate în mişcare, pentru a vedea care sunt porţiunile suprasolicitate. Ulterior, propune forme mai fireşti de efectuare a respectivelor mişcări, ghidând corpul persoanei cu mâinile. Totuşi, instructorii care predau această tehnică nu impun o postură corectă. Asta deoarece tehnica Alexander nu promovează ideea că o anumită poziţie a corpului este bună pentru toată lumea. De aceea, instructorul experimentează împreună cu elevul diferite tipuri de mişcare şi de postură, până când se ajunge la cea mai naturală variantă.

În accepţiunea acestei tehnici, varianta naturală este cea care presupune cea mai mică tensiune musculară şi cea mai mică presiune pusă pe articulaţii. Este dovedit că mişcările naturale implică mai multe grupe musculare şi mai multe articulaţii comparativ cu mişcările nefireşti. Astfel, mai mulţi muşchi şi mai multe articulaţii preiau din forţele care, în caz contrar, s-ar concentra pe o singură zonă a corpului, producând durere.

Specialistul nostru

Şerban Indrei
kinetoterapeut  principal

Indicaţiile tehnicii Alexander sunt multiple, de la durerile cronice lombare, cervicale şi de umeri, deviaţii ale coloanei vertebrale, dureri articulare şi musculare, afecţiuni respiratorii până la insomnii, migrene şi tulburări de anxietate. Practic, tehnica Alexander este recomandată tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, care suferă un aliniament postural greşit, care în mod inconştient adoptă posturi vicioase în viaţa de zi cu zi, la birou, în maşină, acasă sau chiar în timpul somnului.

Rezultate pozitive se pot obţine după câteva luni de exerciţii, pe măsură ce principiile tehnicii Alexander (observarea, conştientizarea, atenţia) sunt bine asimilate. Schimbarea unei posturi incorecte cu una corectă necesită timp, voinţă şi determinare din partea persoanei care practică această tehnică. Beneficiile tehnicii Alexander sunt creşterea mobilităţii şi a capacităţii respiratorii, dispariţia durerii, creşterea încrederii în sine, ameliorarea calităţii vieţii.

Acţiune limitată

Practicarea tehnicii Alexander atenuează durerea, dar nu corectează deformările coloanei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite