Sarcina târzie creşte riscul depresiei postnatale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresia mamei poate fi prevenită şi tratată
Depresia mamei poate fi prevenită şi tratată

Femeile care devin mame între 40 şi 44 de ani au un risc de cinci ori mai mare de a face depresie postpartum decât cele tinere, arată un studiu canadian.

Progresele medicale şi schimbările de mentalitate fac ca tot mai multe femei să amâne momentul în care devin mame. Dar ele se expun astfel unui risc mai mare de a suferi de depresie postpartum, potrivit unui studiu realizat la Universitatea „British Columbia“ din Vancouver. Specialiştii canadieni au analizat aproape 8.000 de femei cu vârste de până la 44 de ani. Aproximativ 9% din ele au suferit cel puţin un episod depresiv în primele 12 luni de la naşterea copilului. Fenomenul a fost de cinci ori mai frecvent în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani, faţă de cele din grupul de vârstă 35-39 de ani.

Stresul creşte cu vârsta

În general, femeile care rămân însărcinate la vârste mai mari sunt mai educate, au un statut financiar mai bun şi un soţ. Aceşti factori previn, teoretic, depresia postnatală. Însă efectul lor protector este compensat de grijile privind sănătatea proprie şi a viitorului copil, pentru că sarcinile la vârste avansate sunt grevate de riscuri medicale mai mari. Cu alte cuvinte, stresul oboseşte psihicul femeii, astfel că provocările primelor luni ca mamă pot avea un impact mai mare. Tocmai de aceea, familiile trebuie să fie conştiente de acest pericol şi să se organizeze astfel încât să ofere ajutor, atrag atenţia specialiştii canadieni.

Citeşte şi: Mamele perfecţioniste sunt predispuse la depresie
 

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite