Salcâmul protejează sistemul nervos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neliniştea, irascibilitatea, epuizarea fizică şi intelectuală, insomniile şi chiar disfuncţiile sexuale pot fi atenuate cu ajutorul remediilor preparate din flori de salcâm. Însă este foarte important să fie respectate întocmai indicaţiile unui fitoterapeut.

Pentru proprietăţile terapeutice sunt valorificate florile şi scoarţa copacului. Florile de salcâm au o compoziţie chimică foarte complexă, conţinând taninuri, glucide, acizi organici (cafeic, clorogenic), mucilagii şi ulei volatil. De aceea, ele sunt de mare ajutor în caz de irascibilitate, probleme de somn sau de tulburări de memorie. Totodată, preparatele din flori de salcâm sunt recomandate în tratamentul afecţiunilor digestive şi în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă.

Aromaterapie pentru un somn odihnitor

În stare proaspătă sau uscate, florile de salcâm sunt folosite în medicina tradiţională pentru efectul sedativ asupra sistemului nervos. În sezon, specialiştii spun că este de ajuns ca persoanele care se confruntă cu insomnii să aducă în dormitor un buchet de flori de salcâm. La scurt timp, aroma florilor îşi face efectul, inducând un somn odihnitor. După uscare, fitoterapeuţii spun că este benefic ca florile să fie păstrate într-un săculeţ de pânză, care trebuie aşezat sub pernă. Astfel, persoana care inhalează aroma acestor flori va beneficia de efectul lor calmant vreme îndelungată.

Calmant natural obţinut prin macerare

Pentru a combate starea de irascibilitate, s-a dovedit utilă terapia cu un macerat la rece din salcâm. Remediul se prepară din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită, care se pun în 200 ml de apă plată sau de izvor. Ingredientele se lasă la macerat de seara până dimineaţa, la temperatura camerei, când lichidul se poate filtra. Leacul se bea dimineaţa, după micul dejun.

Extract antistres din flori proaspete

Pentru a combate stresul din zilele foarte solicitante, este eficient extractul din flori proaspete de salcâm. Într-un borcan cu capac, se pun flori tocate mărunt şi miere (o lingură de flori la trei linguri de miere). Se lasă la macerat 20 de zile. Se administrează câte două linguriţe, de trei ori pe zi, vreme de trei săptămâni. 

Mierea cu nuci energizează 

Pentru revigorarea fizică şi psihică, efecte imediate are mierea de salcâm în amestec cu miez de nucă. Terapia a dat rezultate deosebite în cazuri de oboseală fizică şi intelectuală, la sportivii de performanţă, la persoanele convalescente şi la mamele care alăptează. Deliciosul remediu, care se prepară din câte două linguri de miere în amestec cu o lingură de nuci măcinate, se administrează zilnic, la micul dejun. Cura poate fi urmată timp de trei săptămâni, iar după o lună se poate repeta. 

Terapie prin plimbare

Un tratament naturist cu efecte benefice asupra psihicului este plimbarea în zone cu plantaţii de salcâm. Terapeuţii recomandă o astfel de terapie pentru efectul calmant asupra întregului organism. Practic, s-a dovedit că, prin repetarea acestor plimbări timp de o săptămână sau două, stările de anxietate sunt mai bine controlate.   

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţe în apifitoterapie,reflexoterapeut

Florile de salcâm au efecte terapeutice asupra sistemului nervos, digestiv şi pulmonar. Se recomandă infuzia din flori, din
care se consumă câte două-trei căni pe zi, după mese. Ceaiul uşurează digestia, stimulează bila, scade aciditatea gastrică şi este eficient şi în dischinezie biliară hipotonă. Mai mult, infuzia favorizează şi uşurează tusea. Nu în ultimul rând, are acţiune calmantă, sedativă asupra sistemului nervos, înlătură stresul şi favorizează somnul. De asemenea, delicioasa miere de salcâm are efecte calmante şi cicatrizante (în gastrită şi în ulcer), este tonică pentru sistemul nervos (nevroze) şi creşte imunitatea generală a organismului.

Beneficii

De calităţile relaxante ale florilor de salcâm pot beneficia persoanele de toate vârstele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite