S-a lansat un nou tratament al fibromului uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori non-canceroase care afectează circa 20-25% dintre femeile din România aflate la vârstă fertilă. În 90% dintre cazuri este vorba despre mai multe fibroame, dar ele n-ar trebui să îngrijoreze exagerat, mai ales de când există variante noi de tratament, chiar şi medicamente.

Diagnosticul de fibrom uterin sperie de cele mai multe ori din cauza asocierii cu denumirea de tumoră, la care oricine reacţionează imediat, gândindu-se la ceva malign, de origine canceroasă. Fibromul uterin nu înseamnă cancer.

De cele mai multe ori, fibroamele uterine sunt chiar asimptomatice, fiind descoperite accidental, de exemplu cu ocazia unui screening ginecologic sau a unui examen ecografic, şi având dimensiuni mici.În general, ele pot să pornească de la câţiva milimetri, ajungând să ocupe întreaga cavitate abdominală, în lipsa unui tratament.

De ce apar fibroamele uterine?

Cauzele nu sunt cunoscute pe deplin, dar este probabil ca alături de factorii genetici să existe şi un element hormonal, deoarece s-a observat că, odată cu instalarea menopauzei, când se opreşte producerea de hormoni, şi tumorile îşi reduc dimensiunea.

Mai mult, „printre factorii de risc ai fibromului uterin se numără alimentaţia cu carne roşie, obezitatea, tensiunea arterială, diabetul, dar nu şi fumatul sau folosirea de anticoncepţionale orale”, precizează prof. dr. Radu Vlădăreanu, prim-vicepreşedinte al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie.

Sângerările ar trebui să te alarmeze

În primul rând, este important să mergi la un control ginecologic periodic, la şase luni sau la un an, după cum sfătuieşte şi Prof. dr. Florin Stamatian, Preşedinte al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România.

„Controalele ginecologice periodice sunt necesare, dar mai ales atunci când apar sângerări mici la contact sexual şi nu numai sau când apar sângerări între menstruaţii.

Acestea sunt importante semnale de alarmă, care pot părea nesemnificative, dar care trebuie să fie urmate de consult ginecologic şi de investigaţii serioase”, menţioneză prof. dr. Stamatian.

Ce variante de tratament există

Dacă se depistează fibroame uterine care nu dau niciun fel de simptom, este de ajuns un consult ginecologic periodic şi monitorizarea ecografică.

Pentru cele simptomatice, însă există mai multe variante de tratament: metode chirurgicale, minim-invazive sau medicamentoase.

În ţările din vestul Europei, majoritatea fibroamelor sunt tratate prin metode moderne, minim invazive, şi foarte puţine prin metode clasice.

În România, situaţia stă invers, din cauza accesului dificil la informaţii de calitate care să fie disponibile pacientelor, a comunicării greoaie medic-pacientă şi a mentalităţii depăşite conform căreia oricum femeile peste 40 de ani pot fi operate clasic şi invaziv, cu semnificative consecinţe în plan fizic, psihic şi social. Tipul intervenţiei chirurgicale depinde de numărul, localizarea şi mărimea fibroamelor, precum şi de mobilitatea uterului:

- extirparea uterului (histerectomia), cea mai frecventă procedură chirurgicală utilizată în tratamentul fibromului uterin. În UE anual se efectuează aproximativ 300 000 de intervenţii chirurgicale legate de fibroame, dintre care aproape 230 000 se finalizează cu îndepărtarea uterului. Această operaţie se efectuează în prezent mai ales pe cale vaginală, operaţiile abdominale deschise fiind rezervate aproape exclusiv fibroamelor foarte mari. Histerectomia se poate utiliza numai în cazul femeilor care nu mai doresc să rămână însărcinate.

- îndepărtarea fibromului, cu păstrarea uterului (enucleerea fibromului sau miomectomie)

Tumorile care cresc în interiorul uterului şi sunt responsabile de infertilitate sau tulburări de menstruaţie, se pot îndepărta prin vizualizarea endoscopică a cavităţii uterine (histeroscopie), iar cele care cresc înspre cavitatea abdominală, respectiv în peretele uterului, se pot elimina prin vizualizarea endoscopică a cavităţii abdominale (laparoscopie).

- embolizarea arterei uterine

O parte semnificativă a femeilor cu fibrom uterin poate beneficia de această metodă. Ea presupune injectarea unei substanţe care opreşte circulaţia sângelui prin artera care alimentează fibromul. În acest fel, el scade în dimensiuni.

Fibroamele uterine se pot trata şi medicamentos

Până în prezent, singurele medicamente acceptate în tratamentul preoperator al fibromului uterin au fost agoniştii GnRH. Utilizarea lor a fost însă limitată semnificativ de apariţia simptomelor caracteristice menopauzei, cauzată de scăderea nivelului de estrogen (bufeuri, depresie, modificări ale dispoziţiei, scădere a libidoului, uscăciune vaginală şi scădere a densităţii minerale a oaselor).

Recent, s-a lansat în farmacii un produs al companiei farmaceutice Gedeon Richter, care poate ajuta la tratarea fibroamelor uterine. Conţine o substanţă numită ulipristal acetat datorită căreia:

- inhibă receptorii de progesteron, hormonul care reglează creşterea ţesutului care acoperă peretele interior al uterului.

- oprirea din creştere a fibromului uterin şi ameliorarea simptomelor, datorită inhibării activităţii progesteronului care opreşte din creştere celulele fibroamelor uterine. Studii clinice recente au demonstrat că preparatul a oprit eficient sângerarea, a ameliorat anemia şi a redus dimensiunile fibroamelor. Aceste efecte contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii, fără a induce simptomele caracteristice menopauzei induse medicamentos.

- reduce sângerarea înainte de intervenţia chirurgicală, în consecinţă corectează anemia.

„Acest produs inovativ reprezintă o reală opţiune terapeutică pentru toţi medicii care tratează paciente de fibrom uterin. Tratamentul trebuie urmat timp de trei luni. Se ia câte o tabletă a 5 mg pe zi. Efectele lui se menţin timp de şase luni de la finalizarea terapiei”, a declarat prof. Vlădăreanu.

Citeşte mai multe despre simptomele fibromului uterin pe site-ul Clik! pentru femei

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite