S-a descoperit o nouă parte anatomică umană: ligamentul anterolateral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ligamentul anterolateral poate fi cauza durerilor de la genunchi netratabile, până acum FOTO Arhivă
Ligamentul anterolateral poate fi cauza durerilor de la genunchi netratabile, până acum FOTO Arhivă

Chirurgii ortopezi belgieni au descoperit un nou ligament în genunchiul omului. Ligamentul anterolateral pare să joace un rol foarte important în tratarea pacienţilor care au suferit o ruptură a ligamentului anterior încrucişat, unul dintre cele patru ligamente primare din jurul articulaţiei şi un stabilizator important al genunchiului.

„Ligamentul anterolateral“ a fost descoperit folosindu-se de tehnici de disecţie macroscopice după ce medicii belgieni de la Spitalul Universitar Leuven au început să investigheze cauzele posibile ale complicaţiilor post-tratament ale pacienţilor cu rupturi la ligamentul anterior încrucişat, notează „Health Day“.

Iniţial, chirurgii ortopezi au dat peste o lucrare scrisă în 1879 de către un medic francez în care apărea ipoteza existenţei unui ligament necunoscut în genunchi. Medicii Steven Claes şi Johan Bellemans din Belgia au dovedit existenţa ligamentului şi sunt primii care au oferit o descriere completă a ligamentului anterolateral. 

După disecţia a 41 de cadavre, chirurgii au găsit acest ligament în toate corpurile examinate, în afară de unul singur. Cercetările ulterioare au demonstrat că durerile şi leziunile la genunchi, chiar şi după tratarea rupturii ligamentului anterior încrucişat, sunt din cauza unei leziuni a ligamentului anterolateral.

Medicii belgieni au anunţat că lucrează acum la dezvoltarea unor noi tehnici chirurgicale pentru a repara leziunile acestui nou ligament. Această descoperire este o nouă dovadă că oamenii de ştiinţă încă nu cunosc totul despre corpul uman, chiar dacă anatomia se studiază de sute de ani, a subliniat Societatea Anatomică belgiană în raportul către presă.

Ligament anterolateral la genunchi nou descoperit FOTO Spitalul Universitar Leuven

Ligamentul anterolateral FOTO Spitalul Universitar Leuven, Belgia

Ultima oară când o parte anatomică umană a fost descoperită, a fost în iunie 2012. Un strat microscopic din corneea omului a transformat chirurgia oftalmologică, făcând-o mai simplă şi mai sigură.


Citeşte şi:

VIDEO Dumnezeu în sala de operaţie: cum pot ajuta un bolnav rugăciunea şi telepatia

Sala de operaţii este considerată de mulţi medici un sanctuar, unde se întâlneşte umanul cu divinul. La Adevărul Live a venit să povestească despre astfel de revelaţii profesorul doctor Nicolae Constantinescu, chirurgul care a efectuat peste 8.000 de intervenţii şi căruia „i-a ajutat Dumnezeu“ să fie medic de gardă atât în timpul violenţelor de la Revoluţie, cât şi la Mineriadă.

VIDEO Chirurgia estetică - de la necesitate la dependenţă

Astăzi, la Adevărul Live, dr. Dana Jianu, medic estetician, Mihai Copăceanu, psiholog, Maria Radu, pacientă şi cu Andrada Floria, jurnalist Adevărul, au discutat despre obsesia care, se pare, a împânzit o lume întreagă - operaţiile estetice, într-o emisiune moderată de Adriana Mariş.

O cauză frecventă a durerilor de spate este adesea omisă de medici

După ce mai mulţi medici din oraşul natal nu au reuşit să-i identifice cauza durerilor persistente de spate, un american de peste 50 de ani a căutat în toată lumea un specialist care să poată să-i pună un diagnostic precis. A descoperit că suferă de o problemă deloc rară, dar care adeseori le scapă medicilor: disfuncţia articulaţiei sacroiliace.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite