Românii se spală pe dinţi doar dimineaţa. Lipsa timpului, motivul principal

Românii se spală pe dinţi doar dimineaţa. Lipsa timpului, motivul principal

Un român consumă în medie doar un tub de pastă de dinţi pe an şi schimbă periuţa de dinţi o dată la 2 ani. FOTO: Shutterstock

Un studiu  comandat de GSK Consumer Healthcare dezvăluie că majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, aşa cum recomandă medicii dentişti, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru majoritatea oamenilor (45%) beneficiile principale ale spălatului pe dinţi sunt o respiraţie plăcută, senzaţia de dinţi curaţi (36%), sau albirea dinţilor (17%). 

Doar o mică parte din categoria celor mai riguroşi în igiena orală au menţionat că, pentru ei, dinţi sănătoşi înseamnă pe lângă toate acestea şi să nu ai carii vizibile.

Peste 45% dintre respondenţi au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, deşi 90% din eşantion este de acord cu importanţa rutinei minime de dimineaţa şi seara.

Mai mult, 10% dintre persoane au spus că se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată
pe săptămână sau ocazional
(mai puţin de o dată/săptămână). Consecinţele lipsei periajului dentar efectuat zilnic, de minimum două ori pe zi, sunt apariţia plăcii bacteriene, slăbirea rădăcinii dentare, apariţia cariilor şi a infecţiilor survenite în urma netratării problemelor dentare.

Pentru 8 din 10 români, principala barieră de igienă orală este programul aglomerat al zilei şi lipsa facilităţilor pentru a se spăla pe dinţi la serviciu. Multe persoane spun că şi-ar dori să se spele mai des pe dinţi dar nu au timp pentru că se grăbesc la serviciu sau nu au la îndemână pastă şi periuţă de dinţi, pentru igienizarea cavităţii orale după fiecare masă.

Un alt studiu Zâmbeşte România arată că românii sunt destul de economi în ce priveşte sănătatea lor orală. Rezultatele obţinute în urma studiului arată că un român din mediul urban îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la doi ani (în mediul rural, se întâmplă ca periuţa să fie folosită 10 sau chiar mai mulţi ani la rând), deşi ar trebui înlocuită la cel mult 3 luni, iar banii alocaţi pastei de dinţi sunt destul de puţini, având în vedere că, în medie, un român cumpără doar un tub de pastă de dinţi pe an. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările