Românii, între compasiune şi respingere pentru cei cu autism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cu autism au temeri şi interese diferite de cele ale altor copii
Copiii cu autism au temeri şi interese diferite de cele ale altor copii

87% din români au auzit de autism, dar nu ştiu prea multe lucruri despre boală. Jumătate consideră că persoanele cu autism trebuie integrate în societate, totuşi se declară rezervaţi în ceea ce priveşte interacţiunea cu ele.

În luna octombrie 2011, Fundația Romanian Angel Appeal a realizat un studiu la nivel național, referitor la gradul de informare a românilor cu privire la autism, dar și asupra atitudinii acestora față de persoanele cu autism. Studiul a fost realizat în cadrul campaniei „Oferă-mi o șansă!“. Aproape 50% dintre cei intervievați consideră că integrarea socială a persoanelor cu autism este cea mai bună soluție în sprijinul terapiei de recuperare, dar lipsa informațiilor despre afecțiune îi face să aibă totuși rezerve în interacțiunea directă cu persoanele cu autism.

O treime dintre cei intervievați cred că persoanele cu autism trebuie să învete în școli normale, iar cei care au optat pentru varianta de răspuns vizând învățământul special consideră că, la momentul actual, școlile de masă și cadrele didactice nu sunt pregătite să integreze copiii cu autism.

Două sunt barierele pe care le pot întâmpina familiile copiilor autişti în încercarea de-a integra un astfel de copil în învăţământul de masă. Pe de o parte, este vorba de reticenţa din partea conducerii instituţiei de învăţământ/cadrelor didactice, iar pe de altă parte, de respingerea din partea copiilor normali şi a familiilor acestora.

Teama, motorul reacţiilor

La rândul lor, cadrele didactice au reacţii diverse în faţa copiilor cu autism, care merg de la compasiune şi până la respingere. Respingerea vine atât din teama de a greşi în relaţia cu copilul, dar şi din teama că acesta îi va monopoliza atenţia, având drept urmări neglijarea sau ignorarea nevoilor celorlalţi copii.

Participanţii la studiu consideră că părinţii copiilor cu autism au nevoie de ajutor din partea statului pentru a învăţa cum să-şi ajute copilul şi cum să facă faţă presiunii psihice. De asemenea, în opinia lor, copiii care suferă de autism trebuie să primească ajutor din partea instructorilor specializaţi.

Studiul a constat într-o cercetare cantitativă, realizată pe un eşantion de 1.063 de persoane cu vârste între 18 şi 65 de ani, şi o cercetare calitativă (focus-grupuri realizate pe părinţi de copii cu vârste de până la 10 ani şi pe cadre didactice). 

Spectrul autismului cuprinde boli psihice de gravitate diferită, ce au în comun dificultatea individului de a relaţiona cu ceilalţi. Datele statistice arată că o persoană din 150 suferă de această boală. Primele semne apar la 1 an şi jumătate, iar tratamentul trebuie început cât mai devreme, înainte de împlinirea vârstei de 4 ani, pentru a da cele mai bune rezultate.

Citeşte şi:
Câte şanse oferă societatea copiilor cu autism
Medicii de familie, instruiţi pentru a recunoaşte autismul - cum se manifestă boala


Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite