România este pe locul doi în Europa la mortalitate din cauza hepatitei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hepatitele virale B şi C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual, în întreaga lume. La nivel european, 12 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic B şi C, dintre aceştia două milioane fiind români, arată statisticile Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

"Doar hepatitele virale B şi C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual, în întreaga lume. Statisticile la nivel naţional arată că incidenţa hepatitelor virale A şi B este de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, pe când incidenţa hepatitei virale C este raportată la 0,3", a declarat Georgeta Negoiţă, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, prezentă la a treia ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Potrivit statisticilor Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (European Liver Patients Association), România este pe locul doi în Europa, la mortalitatea în urma afecţiunilor hepatice cronice, pacienţii din ţară fiind nevoiţi să aşteptă chiar şi trei ani de la diagnosticare până la primirea tratamentului.

Doar 5.500 de bolnavi de hepatită din România primesc tratamen

În acest timp, boala se cronicizează, motiv pentru care suntem pe locul doi în Europa, după Ungaria, la mortalitatea în urma afecţiunilor hepatice cronice, informează Medica Academica, care atrage atenţia că din două milioane de bolnavi estimaţi din România, doar 5.500 beneficiază de tratament, restul aflându-se pe liste sau nefiind diagnosticaţi.

Din 100.000 de persoane, 50 mor anual fie pentru că nu au ajuns pe listele de aşteptare, fie pentru ca tratamentul a întârziat prea mult. În restul Europei, timpul de aşteptare este de cel mult un an, în Suedia bolnavii de hepatită primind medicamentaţie după şase luni.

Netratată, hepatita B evoluează la ciroză hepatică la 30% dintre pacienţi, iar virusul hepatic B este responsabil de 70% din cazurile de cancer hepatic primiv. În cazul hepatitei C, aproximativ 80% dintre infecţiile acute se cronicizează. Un sfert din pacienţii cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică, iar unul din cinci pacienţi dezvoltă cancer hepatic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite