Riscurile fumatului. Ţigările provoacă o afecţiune gravă la tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscurile fumatului sunt enorme şi pentru cei tineri
Riscurile fumatului sunt enorme şi pentru cei tineri

Printre riscurile fumatului se numără şi faptul că poate îmbătrâni foarte mult arterele, transmit medicii specialişti care au participat la dezbaterea „Despre fumat: de la teorie la public”, organizată de Societatea Română de Pneumonologie.

Preşedintele Asociaţiei Române de Cardiologie, medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, spune că aproximativ 65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare, iar acest procent nu s-a schimbat de 15 - 20 de ani. Ca o comparaţie, media în Comunitatea Europeană este 48%. 

„Vârsta medie a românilor care fac infarct de miocard, care este principala boală care omoară din punct de vedere cardiovascular pacienţii, este 58-59 de ani la bărbaţi şi 65-67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România.

Asta însemnând că de la 20 de ani undeva la 60 de ani fumatul este de departe principalul factor de risc pentru infarctul de miocard. Avem peste 50.000 de pacienţi în registru, iar pacienţii care sunt sub 55 de ani dintre cei care fac infarct în proporţie de 80-90% sunt fumători", a declarat medicul Gabriel Tatu Chiţoiu, citat de agerpres.ro.

Referindu-se la riscurile fumatului, medicii au semnalat faptul că fumătorii mor cu aproximativ 10 - 15 ani înaintea nefumătorilor, mai ales din cauza faptului că vârsta arterelor este cu 10 - 15 ani îmbătrânită de fumat. 

Riscurile fumatului. 62% din decesele cardiovasculare, cauzate de fumat

Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, Maria Dorobanţu, a declarat că de cele mai multe ori hipertensiunea arterială este asociată cu fumatul. 

„Cel mai tânăr pacient pe care l-am avut cu infarct a fost de 28 de ani, dar am avut pacienţi şi de 18 ani cu infarct de miocard. Aceia erau consumatori de droguri. Hipertensiunea arterială este responsabilă cam de 62% din totalul deceselor cardiovasculare. De cele mai multe ori se asociază cu fumatul.

    

Am constatat în urma unor studii pe 2.000 de oameni că prevalenţa de hipertensiune este de 40% din totalul adulţilor, dar, din păcate, aceştia cumulează şi alţi factori de risc care duc la decesele cardiovasculare, adică între ei 20% sunt fumători. 1,4 milioane de hipertensivi sunt fumători, 19% diabetici, 2 milioane sunt obezi, dislipidemici în proporţie de 30%, aproape 2 milioane şi ei. Fumatul este dublu la bărbaţi”, a declarat medicul Maria Doroanţu, referindus-se la riscurile fumatului. 

De asemenea preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, a declarat că doar o lege care să interzică fumatul în spaţiile publice ar putea scădea din numărul de fumători. „Atitudinea se poate schimba prin această lege în care mulţi dintre cei care fumează încep să stopeze fumatul, au această înclinaţie din ce în ce mai mult să solicite serviciile de consiliere. Pe de altă parte, ei încep să se gândească la faptul că această situaţie este una favorabilă pentru un moment pe care l-au amânat", a spus medicul Florin Mihălţan.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite