Riscurile dietei fără gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un regim alimentar fără gluten poate face mai mult rău decât bine persoanelor care nu suferă de boala celiacă sau nu au sensibilitate la această substanţă, atrag atenţia medicii nutriţionişti. Privarea organismului de anumite vitamine şi minerale, gustul mai rău al produselor şi costul mai mare sunt doar câteva riscuri ale dietei fără gluten.

Dacă iniţial produsele fără gluten puteau fi cumpărate din magazine specializate, acum ele se găsesc peste tot, rafturile supermarketurilor fiind pline de alimente cu eticheta „fără gluten“, pre bucuria industriei. Pentru persoanele care nu tolerează glutenul – o proteină care se găseşte în cereale, grâu, orez, ovăz, această abundenţă este o binecuvântare. Proporţia persoanelor care nu tolerează glutenul este estimată la circa 1%.

Specialiştii în nutriţie remarcă însă că dieta fără gluten a devenit o modă. Fără nicio dovadă, alta decât mărturiile din media, tot mai multe persoane au trecut la dieta fără gluten pentru a pierde în greutate, a căpăta de un plus de energie, pentru a trata autismul sau a fi pur şi simplu mai sănătoşi. Asta nu are prea mult sens, remarcă dr. Daniel A. Leffler, director de cercetare clinică la Celiac Center - Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston.

Potrivit specialistului – care este şi profesor asistent la Harvard Medical School – oamenii care sunt sensibili la gluten se pot simţi mai bine, dar restul nu va obţine niciun beneficiu semnificativ de pe urma acestui comportament alimentar. „Îşi vor pierde pur şi simplu banii, deoarece aceste produse nu sunt deloc ieftine“, spune dr. Leffler.

Balonarea apare şi din cauza unor alimente care provoacă indigestie Foto

Cum determină glutenul probleme

Persoanele care suferă de boala celiacă nu pot tolera glutenul, nici măcar în cantitate mică. Chiar şi 50 de miligrame din această proteină este suficientă pentru a provoca probleme, potrivit aceleiaşi surse. La persoanele cu boală celiacă glutenul declanşează un răspuns imun care afectează mucoasa intestinului subţire, interferând cu absorbţia nutrienţilor proveniţi din mâncare şi provocând o serie de simptome  - greaţă, vărsături, balonare.

Există şi persoane cu sensibilitate la gluten care experimentează aceleaşi simptome fără leziuni intestinale însă.

Evitarea glutenului înseamnă mai mult decât renunţarea la pâinea tradiţională, cereale, paste, pizza şi bere. Glutenul se regăseşte şi în alte produse precum legumele congelate, în sosuri, în vitamine şi minerale, medicamente şi chiar în pasta de dinţi. Astfel că urmarea unei diete fără gluten poate reprezenta o adevărată provocare.  

Dieta fără gluten lipseşte organismul de anumite vitamine. Pâinea fortificată şi cerealele au devenit o sursă importantă de vitamine B în SUA. Deşi pâinea din orez alb, tapioca şi alte făinuri au devenit tot mai des întâlnite, în general, nu sunt fortificate cu vitamine. Asta poate fi o problemă pentru oricine, dar mai ales pentru femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate. Acestea au nevoie de vitamina B9 – acid folic pentru a preveni defectele congenitale. Administrarea unor multivitamine fără gluten este o idee bună pentru oricine doreşte să evite glutenul.

Substanţe nutritive care lipsesc din dieta fără gluten

Cei care nu suferă de boală celiacă şi nici nu au sensibilitate la această substanţă, o dietă fără gluten nu oferă niciun beneficiu, spune, la rândul ei, Katherine Tallmadge, autoarea cărţii „Diet Simple“.

Persoanele care optează de bunăvoie pentru dieta fără gluten trebuie să ştie că hrana consumată are o deficienţă de fibre, fier, calciu, fosfor şi zinc.  

Persoanele care consideră că au o boală celiacă sau o sensibilitate la gluten, cel mai bine este să consulte un medic. Odată ce cineva a scos glutenul din alimentaţie este greu de decelat dacă are o boală celiacă, intoleranţă la gluten sau nu are nimic, atrag atenţia specialiştii.

Este bine de ştiut că unele produse fără gluten pot fi mai puţin sănătoase decât cele care au, adaugă aceştia. În sensul că pot conţine mai mult zahăr sau grăsimi, adăugate care să le facă mai gustoase. Astfel, dacă nu suferiţi de boală celiacă o dietă fără gluten poate fi mai puţin sănătoasă, cu un gust mai rău şi costuri mai mari, conchid aceştia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite