Riscul de melanom creşte după fertilizarea in vitro? Ce ar trebui să ştie femeile care apelează la această tehnică de reproducere umană asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Progresul ştiinţei a schimbat profund modul în care oamenii pot avea urmaşi. Chiar dacă beneficiile aduse de fertilizarea in vitro şi alte tratamente hormonale de creştere a fertilităţii sunt de necontestat, riscurile pe care le pot avea trebuie luate în calcul.

Legătura dintre tratamentele de stimulare a fertilităţii şi creşterea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer este una dintre aceste îngrijorări, care a făcut obiectul mai multor studii, de-a lungul timpului.

Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, este unul dintre tipurile de cancer despre care se crede că ar fi influenţat de aceste tratamente, având în vedere sensibilitatea celulelor pigmentare  - melanocite - la hormonii reproductivi, în cazul femeilor.

Deşi este nevoie în continuare de studii suplimentare pe această temă, medicii le recomandă femeilor cu istoric de astfel de tratamente să acorde o atenţie sporită screeningului pentru depistarea precoce a melanomului.

Orice tratament medical are şi riscuri

Acum patruzeci de ani, se năştea primul copil prin fertilizare in vitro, o descoperire medicală care a ajutat cupluri cu probleme de fertilitate din întreaga lume să devină părinţi.

În ultimele patru decenii, se estimează că peste 5 milioane de bebeluşi s-au născut prin fertilizare in vitro sau proceduri asemănătoare, la nivel global.

Cu toate acestea, ca orice tratament medical, şi acesta vine la pachet cu o serie de riscuri, pe care femeile trebuie să le cunoască.

Cancerele hormono-dependente reprezintă una dintre îngrijorări, lucru pus în evidenţă de-a lungul timpului de o serie de studii care au investigat legătura dintre procedurile de fertilizare şi riscul de a suferi de anumite tipuri de cancere sensibile la hormonii reproductivi, precum cel mamar, cel ovarian, cancerul endometrial şi melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Bioderm (foto jos), dă detalii despre cum ar putea influenţa tratamentele hormonale pentru creşterea fertilităţii riscul de melanom şi ce ar trebui să ştie orice femeie care se gândeşte să apeleze la această procedură pentru a deveni mamă.

Legătura dintre melanom şi hormoni

„Melanocitele, celulele responsabile de producerea pigmentului, sunt cunoscute ca fiind sensibile la răspunsul hormonal. Un exemplu în acest sens este reprezentat de petele pigmentare care apar la femeile însărcinate sau la cele care iau contraceptive orale, astfel că legătura dintre hormonii reproductivi şi riscul de melanom este studiată încă din anul 1970”, explică dr. Lucian Russu.

Melanomul este o formă de cancer cutanat care îşi are originea tocmai în celulele producătoare de pigment, melanocite. Prin diverse mecanisme, aceste celule devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur.

„Chiar dacă melanomul este mai puţin frecvent decât alte forme de cancer de piele, ne îngrijorează poate cel mai mult, pentru că este cel mai grav. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori şi este tot mai frecvent în rândul tinerilor. Ultimele statistici arată că melanomul este deja al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor tinere, cu vârste între 20 şi 29 de ani. Tocmai de aceea, acordăm o atenţie sporită unei potenţiale legături dintre tratamentele de creştere a fertilităţii şi riscul de melanom”, adaugă dr. Lucian Russu.

Risc de trei ori mai mare de a suferi de melanom

Un studiu publicat în Melanoma Research în 2013, realizat de cercetători de la University of Western Australia, a arătat că femeile care rămân însărcinate şi nasc ca urmare a unei proceduri de fertilizare in vitro au un risc de peste 3 ori ori mai mare de a suferi de melanom, comparativ cu riscul femeilor care concep şi nasc fără stimulare hormonală şi chiar faţă de cele care nu au reuşit să devină mame nici în urma unor tratamente menite să crească fertilitatea.

Naşterea ca urmare a unei astfel de proceduri a fost asociată cu riscul de melanom într-o măsură mai mare decât tratamentul care ajută la concepţie. „Riscurile pot fi cauzate de schimbările hormonale din timpul sarcinii, naşterii şi lactaţiei, potrivit cercetărilor efectuate de-a lungul timpului”, adaugă medicul dermatolog.

dermatoscopie digitala

Melanomul incipient, tratat cu succes chiar şi în timpul sarcinii

Un alt studiu citat de Academia Americană de Dermatologie arată că aproape o treime dintre cazurile de melanom sunt diagnosticate în rândul femeilor de vârstă fertilă, iar una dintre îngrijorări este legată de tratamentul melanomului dezvoltat şi depistat în timpul sarcinii.

Deşi diagnosticul de melanom este înfricoşător în orice perioadă a vieţii, în cazul unei femei însărcinate, acest diagnostic poate provoca o stare de anxietate şi mai mare. Descoperit în fază avansată, melanomul are o evoluţie fulminantă şi are şanse infime de vindecare. Depistat în fază incipientă însă, când nu a metastazat, melanomul este curabil în proporţie de 100%.

„Este bine de ştiut însă că atât timp cât o femeie este diagnosticată cu melanom în stadiu incipient, fără metastaze, tratamentul este acelaşi ca în cazul oricărei alte persoane şi anume excizia integrală a tumorii, o procedură care trebuie efectuată imediat, cu anestezie locală, şi care nu impune amânare în niciun fel în timpul sarcinii”, explică medicul dermatolog.

În cazul unui melanom avansat, soluţiile de tratament sunt mai limitate şi orice soluţie terapeutică trebuie realizată la recomandarea şi sub atenta supraveghere a unei echipe medicale multidisciplinare.

„În aceste condiţii, putem spune că screeningul pentru depistarea precoce a melanomului este cel mai bun tratament pentru această afecţiune. Depistat în fază incipientă, melanomul este tratabil în proporţie de 100%. Dermatoscopia digitală este metoda de screening cu cea mai mare acurateţe în depistarea formelor incipiente de melanom şi este recomandată chiar de două ori pe an în cazul categoriilor la risc, inclusiv femeile cu istoric de fertilizare in vitro şi alte proceduri similare de creştere a fertilităţii, alături de alte măsuri de protecţie, precum evitarea expunerii excesive la soare fără protecţie solară”, conchide medicul dermatolog Lucian Russu.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite