Riscul de cancer sever de prostată este proporţional cu înălţimea. Ce alt factor agravează boala

Riscul de cancer sever de prostată este proporţional cu înălţimea. Ce alt factor agravează boala

Riscul de a dezvolta un cancer sever de prostată e proporţional cu înălţimea

Fiecare 10 centimetri în plus la înălţime creşte cu 21% riscul de a dezvolta tumori agresive şi cu 17% riscul de deces, susţine un studiu de la Oxford University.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bărbaţii înalţi au un risc mai mare de a muri din pricina unui cancer agresiv de prostată, arată un nou studiu realizat la Universitatea Oxford, citat de independent.co.uk.

Oamenii de ştiinţă britanici nu au găsit nicio legătură între înălţime şi riscul de cancer de prostată, însă au depistat o legătură între tumorile extrem de agresive şi numărul de centimetri. Astfel, fiecare 10 centimetri în plus adăugaţi la înălţime creşte cu 21% riscul de a dezvolta un cancer sever şi cu 17% a riscului de a deceda din pricina tumorilor maligne ale prostatei.

O asociere similară a fost depistată între mărimea taliei şi agresivitatea cancerului de prostată.

Dr Aurora Perez-Cornago, autorul principal al studiului a declarat că descoperirea permite decriptarea mecanismului prin care acest cancer se dezvoltă şi care ar putea fi legat de nutriţia şi creşterea din primii ani de viaţă.

„Am mai descoperit, de asemenea, faptul că greutatea corporală normală este asociată cu un risc redus de cancer agresiv mai târziu în viaţă. Se pare că obezitatea modifică nivelul hormonilor, fapt care creşte riscul de cancer agresiv“, a mai spus aceasta.

Astfel, 10 centimetri în plus la mărimea taliei creşte cu 18% riscul de deces în cazul cancerului de prostată şi cu 13% riscul de avea o formă de cancer foarte agresivă.

Studiul a făcut parte din Epic – European prospective investigation in cancer and nutrition – cercetare coordonată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, axată pe legătura dintre nutriţie şi cancer, şi a inclus 141.896 de participanţi de sex masculin din 8 ţări, inclusiv Marea Britanie. Au fost analizate datele a 7.025 de persoane cu cancer la prostată, 726 cu o formă de cancer sever, 1.388 cu cancer avansat şi 934 de decese din pricina acestei boli.

În fiecare an, în Marea Britanie, 46.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de prostată, iar 11.000 mor din pricina acestei boli.

Cancerul de prostată poate evolua lent sau agresiv, cu potenţial rapid de deces.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările