Reumatolog: „Bolile reumatice nu sunt afecţiuni ale bătrânilor. Ele afectează şi tinerii şi copiii“. 12 octombrie, Ziua mondială împotriva artritelor

Reumatolog: „Bolile reumatice nu sunt
afecţiuni ale bătrânilor. Ele afectează şi tinerii şi copiii“. 12 octombrie, Ziua mondială împotriva artritelor

Bolile reumatice netratate deformează articulaţiile şi distrug calitatea vieţii pacienţilor

În România, există circa 2.000 de copii cu artrită juvenilă, durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta până în 40 de ani, iar poliartrita debutează la 40-45 de ani, atrag atenţia medicii specialişti cu ocazia Zilei mondiale împotriva artritelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi percepţia generală este aceea că bolile reumatice sunt afecţiuni ale bătrânilor, acestea afectează într-o măsură importantă şi tineri, ba chiar şi copiii. În România 3% din populaţie are una din cele 200 de forme ale bolilor reumatice, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartrită şi artropatie psoriazică.

Liga Română contra reumatismului, în parteneriat cu Societatea română de reumatologie şi Societatea română de reumatologie pediatrică atrag atenţia asupra diagnosticării precoce a afecţiunilor reumatice. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieţii pacienţilor, activităţile de zi cu zi, dar şi abilităţile lor fizice.

„Pentru un diagnostic cât mai timpuriu este nevoie de o cunoaştere cât mai bună a particularităţilor acestei boli şi de un cumul de investigaţii, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode şi a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii şi un plan de tratament care să încetinească evoluţia afecţiunii“, a declarat conf.dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii române contra reumatismului.

Unul din 5 români suferă de o durere de spate de tip inflamator cu o durată de cel puţin 3 luni. Cei mai predispuşi sunt bărbaţii. Durerile de spate debutează înainte de 40 de ani şi se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în aa doua parte a nopţii şi trezeşte bolnavul din somn, este însoţită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

În cazul dureri de spate de tip inflamator durata de timp în care se stabileşte diagnosticul corect poate ajunge şi la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii.

Potrivit Ligii europene împotriva reumatismului – EULAR – un sfert din populaţia UE – peste 120 de milioane de persoane – suferă de boli reumatice, fiind cea mai frecventă boală cronică la nivelul întregii Europe.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările