Reprezentanţii pacienţilor cu cancer: „Murim în aşteptarea banilor pentru analize gratuite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mortalitatea în cancer ne plasează pe primele locuri în UE
Mortalitatea în cancer ne plasează pe primele locuri în UE

Niciun pacient oncologic din România nu are acces la un tratament imuno-terapic compensat de stat. Ba mai mult decât atât, dacă în ultimii ani în Uniunea Europeană au fost introduse 62 de noi molecule de tratament, doar 7 dintre acestea se găsesc pe lista de compensate în România.

Situaţia este chiar şi mai rea. Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, FABC, afirmă că de luni de zile pacienţii hematologici sunt cu tratamentel oprite. „Sunt probleme cu 14 medicamente din hematologie-oncologie. Medicii nu ştiu ce să mai facă. Unii şi-au dat demisia din comisii. Medicamentele au început să dispară încă de anul trecut după acel Ordin 75 (de recalculare anuală a preţurilor la medicamente – n.red.). Am aflat cu stupoare că ministrul Sănătăţii a amânat Ordinul până în noiembrie, lucru care ne îngrijorează pentru că în noiembrie va fi ca o avalanşă care ne va îngropa dacă el va fi aplicat din cauză că vor dispărea şi mai multe medicamente de pe piaţă. Această tergiversare a luării unei hotărâri denotă o slăbiciune a Ministerului Sănătăţii şi, inclusiv, a Guvernului României“, spune Cezar Irimia. Accesul pacienţilor cu cancer la investigaţii gratuite este întârziat cu 4 luni din lipsa fondurilor, mai spune Irimia, astfel că unii nici nu mai apucă aceste investigaţii pentru stabilirea liniei terapeutice.

Tot în toamnă vor expira contractile cost-volum ceea ce va afecta în mod direct continuitatea asigurării tratamentelor pentru bolnavii de cancer. „Pe noi ne îngrijorează că vom avea o întrerupere până ce va negocia din nou“. „Legislaţia actuală este deficitară şi nu prevede ce se va întâmpla după ce aceste contracte vor expira“, punctează avocatul FABC, Dan Cimpoeru.

Întreruperea tratamentelor în desfăşurare, generată de o politică proastă a preţurilor şi a exporturilor paralele îi vor determina pe pacienţi să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătăţii, direct responsabil cu continuitatea acestor tratamente, ameninţă Cezar Irimia. „Singurul drept pe care îl mai au bolnavii cu cancer din România este dreptul de a muri“, constată şeful federaţiei pacienţilor.

Reprezentanţii bolnavilor, dar şi medicii oncologi sunt nemulţumii şi de faptul că, deşi încă din aprilie a fost lansat sub patronajul premierului Planul naţional comprehensiv pentru cancer, acesta nu a fost probat de Guvern nici până acum, termenul limită anunţat iniţial fiind finalul lunii iunie. „Acest plan are o importanţă fundamentală pentru că în domeniul controlului cancerului avem nevoie de un continuu: de la prevenţie - oamenii trebuie să-şi păstreze sănătatea -  cei care se îmbolnăvesc au nevoie de tratament şi apoi de îngrijiri paliative, în cazul în care cancerul evoluează rău. Noi suntem o ţară care a investit în partea de prevenţie aproape 0 lucru care se vede din faptul că avem din ce în ce mai mulţi bolnavi. În acest moment, aproape că nu se pot asigura costurile pentru tratamentul bolnavilor care există“, explică Dr. Adriana Melnic – directorul executiv al Societăţii Române de Cancer.

 Planul naţional înseamnă un angajament al guvernului, măcar pe liniile de acţiune, adaugă dr. Melnic. „Până în momentul de faţă programul de cancer cunprinde doar distribuţia de produse, deci partea de chimioterapie. Ori, este nevoie de acest plan care să vină să spună care e angajamentul guvernului, chiar dacă în acest moment nu sunt identificate toare sursele de finanţare. Nici nu pot fi identificate pentru că în România bugetele se fac pe bază istorică cu eventual 10% în plus faţă de anul trecut. Şi dacă anul trecut bugetul a fost 0 pentru că nu am făcut nimic înseamnă că bugetul tot 0 va fi. Lipsa planului înseamnă că nu există niciun angajament al guvernului cu privire la lupta împotriva cancerului“. Suntem foarte dezamăgiţi.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite