Remedii naturale pentru tulburările endocrine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dereglările menstruale, simptomele menopauzei sau ale andropauzei şi chiar disfuncţiile tiroidiene pot fi atenuate cu ajutorul remediilor naturiste. Condiţia este să urmezi terapia la recomandarea unui fitoterapeut şi să nu renunţi la medicaţie.

Plantele care conţin fitoestrogeni sunt un ajutor de nădejde pentru persoanele care se confruntă cu disfuncţii endocrine. Ele contribuie la restabilirea echilibrului hormonal, fiind indicate atât femeilor care suferă de tulburări menstruale, cât şi celor care se confruntă cu pilozitate excesivă cauzată de hirsutism, cu acnee sau cu chisturi ovariene.

În plus, bărbaţii pot reduce şi ei simptomele andropauzei apelând la beneficiile unor plante care stimulează secreţia de testosteron. Totuşi, specialiştii aver­tizează că leacurile din plante care acţionează la nivel endocrin trebuie luate pe perioade limitate de timp şi ­într-un anumit dozaj, stabilit individual, deoarece pot avea efecte adverse sau contraindicaţii.

Mărarul, leac în problemele feminine

Dacă te confrunţi cu dureri menstruale sau cu amenoree (lipsa menstruaţiei), cu neplăceri cauzate de menopauză sau cu dereglări care dau hirsutism, poţi ­face o ­cură cu tinctură ori cu pulbere de mărar. Planta are un conţinut ridicat de fitoestrogeni şi de flavonoide, substanţe cu proprietăţi antioxidante. Pulberea se administrează în doze de ­câte două grame, de patru ori pe zi, iar din tinctură se ia câte o linguriţă diluată în 100 ml de apă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Util este şi să consumi mărar proaspăt ori de câte ori ai ocazia.

Alge marine, în caz de hipotiroidie

Algele marine sunt cea mai bună sursă naturală de iod, având proprietatea de a stimula secreţia de hormoni tiroidieni. De aceea, persoanele cu hipotiroidie pot lua suplimente nutritive cu alge, cum ar fi produsele pe bază de spirulină. Totuşi, specialiştii spun că ­cele mai bune rezultate într-o astfel de situaţie pot fi obţinute prin administrarea de decoct, de infuzie sau de capsule cu alge marine brune. Tot pentru hipo­tiroidie ­este recomandată infuzia de ­creţişoară şi de coada-calului, din care se beau câte două ceşti pe zi, dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă. Terapia se face timp de cel puţin o lună.

Lemn-dulce, la menopauză

Acţiunea fitoestrogenică a lemnului-dulce este chiar mai puternică decât cea a seminţelor de mărar. Aşadar, poţi folosi preparatele cu lemn-dulce atât pentru tratarea tulburărilor specifice menopauzei, cât şi pentru prevenirea sau atenuarea simptomelor osteoporozei. De asemenea, planta are efecte remarcabile în combaterea infertilităţii, hirsutismului şi a frigidităţii. Remediul poate fi administrat sub formă de infuzie, de tinctură sau de pulbere. Specialiştii spun că durata curelor şi dozajul sunt stabilite în funcţie de afecţiune.

Ginsengul, pentru mai mult testosteron

Pentru a regla nivelul hormonilor masculini, bărbaţii aflaţi în perioada andropauzei pot apela, sub supravegherea medicului, la suplimentele naturale. Cele mai indicate combinaţii de plante care echilibrează nivelul testosteronului sunt cele care includ ginseng, ginkgo biloba, muira pauma (denumit şi „lemnul potenţei"), iarba-ţapului sau tribulus terrestris. Toate aceste preparate se pot găsi în magazinele cu produse naturiste.

Zmeurul stimulează funcţia ovariană

Preparatele pe bază de zmeur sunt recomandate mai ales pentru acţiunea plantei de reglare a secreţiei hormonale ovariane. De aceea, zmeurul este benefic în caz de amenoree, de chisturi ovariene sau de tulburări menstruale. În general, zmeurul se administrează sub formă de tinctură, pe perioade de două-trei luni, putând fi asociat şi cu alte remedii din plante. Zmeurul poate fi luat şi sub formă de pulbere, iar durata curei poate varia între trei şi şase luni.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie

Dintre plantele care ajută la echilibrarea hormonală feminină, amintim zmeurul, mai ales sub formă de extract gemoterapic din mlădiţe de zmeur, administrat ca atare sau în asocieri. De asemenea, creţişoara ­este un bun reglator hormonal, având acţiune diuretică, antihemoragică, astringentă, antiinflamatoare şi cicatrizantă. Planta este indicată în caz de dismenoree, de tulburări menstruale sau pentru reducerea simptomatologiei specifice menopauzei.

Creţişoara se administrează sub formă de ceai sau de tinctură. Mărarul are şi el o acţiune benefică, în special la nivel endocrin, stimulând producţia de estrogen. Totuşi, se recomandă precauţie în utilizarea plantelor care conţin fitoestrogeni. Acestea trebuie administrate pe perioade determinate de timp şi nu sunt indicate persoanelor cu chisturi, fibroame sau cancer genital sau mamar.

Atenţie! Plantele bogate în fitoestrogeni nu sunt indicate persoanelor cu fibrom, cu cancer genital sau mamar.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite