Remedii naturale pentru eczeme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricare persoană se poate confrunta, la un moment dat în viaţă,  cu o eczemă. Episodul este supărător şi îţi poate da o stare de iritare. Pentru a scăpa de necaz,  apelează la remediile din plante: infuzii, unguente şi uleiuri aromate.

Limba-mielului are efect antiinflamator

image

Planta are un puternic efect antiinflamator şi revitalizant, contribuind la purificarea generală a organismului. Din această plantă se prepară o infuzie, folosind patru linguriţe de plantă la o cană cu 250 ml de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul se foloseşte pentru spălături locale sau pentru comprese.

Planta este renumită pentru efectele calmante şi cicatrizante. În faza de debut a eczemei, compresele se aplică de mai multe ori pe zi, pentru a combate mâncărimile.

Sunătoarea, un bun cicatrizant

image

Sunătoarea are numeroase proprietăţi terapeutice. Ea acţionează ca antiseptic, cicatrizant, antiinflamator şi ca antibiotic. Infuzia de sunătoare se foloseşte pentru comprese şi se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită, care se pun într-o
cană cu 250 ml de apă clocotită.

Vasul se acoperă 15 minute, apoi ceaiul se strecoară. Compresele se aplică de câte trei-patru ori pe zi pe locurile afectate de eczemă.

Baia de tărâţe combate mâncărimile

image

Tărâţele de grâu, renumite pentru efectele emoliente, calmante şi antiinflamatoare, reduc senzaţia de mâncărime intensă provocată de eczeme.

Baia de tărâţe se pregăteşte astfel: într-un vas cu trei litri de apă, se pun 10 linguri de tărâţe. Amestecul se fierbe timp de 15 minute. Când fiertura s-a răcit, se pune pe o pânză de bumbac, cu care se bandajează zona afectată de eczemă. Compresa se schimbă de mai multe ori ori pe zi. 

Compresele cu muşeţel, dezinfectante

image

Muşeţelul este un leac pentru eczemele dureroase, însoţite de mâncărimi, datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, antiseptice şi emoliente. Infuzia de muşeţel se foloseşte pentru comprese şi pentru spălături ale zonei afectate de prurit.

O astfel de infuzie se prepară din trei linguriţe de flori de muşeţel şi 250 ml de apă clocotită, care se infuzează 15 minute. Compresele, bine îmbibate în ceai călduţ,  se aplică de mai multe ori pe zi.

Atenţie la dietă!

Hrana este un factor de control al simptomelor unei eczeme apărute pe fond alimentar. Până la vindecarea eczemei, bolnavul trebuie să ţină un regim lactovegetarian. Pentru copiii alergici, printre factorii vinovaţi de apariţia eczemei sunt aditivii chimici din compoziţia dulciurilor: coloranţii, aromele, conservanţii şi intensificatorii de aromă.

De asemenea, laptele de vacă este un factor care se face vinovat de apariţia eczemelor la nou-născuţi. Citricele şi lactatele sunt alimente care grăbesc deseori erupţia eczemei, dar nu numai. Alimentele nocive variază de la o persoană la alta.

Gelurile şi săpunurile din supermarketuri, cu adaos de parfum şi de conservanţi, trebuie înlocuite cu produse hipoalergene, din farmacii.

Alte plante de oblojit pielea

Pentru tratamentul local, cu infuzii, se folosesc şi alte plante: coada-şoricelului, fumăriţa, lemnul-câinesc, leuşteanul, nalba, pătlagina, pedicuţa, socul, trei-fraţi-pătaţi, ţintaura, zmeurul, rostopasca şi petalele de trandafir.

Remedii <<ţintite>>

Specialiştii în fitoterapie tratează eczema cu ajutorul preparatelor din plante cu acţiune depurativă, administrate intern. În paralel, se recomandă şi tratamente externe, care constau în unguente şi în loţiuni cu efecte antiinflamatoare şi calmante.

Când apar mâncărimi pe zona afectată, se folosesc: uleiuri de măsline, de migdale sau de cătină, în amestec cu uleiuri aromatice de lavandă, gălbenele sau de muşeţel.

În schimb, nutriţioniştii administrează persoanelor cu eczeme ceaiuri detoxifiante şi foarte puţine creme pentru tratamentul extern. Şi într-un caz şi în altul, depistarea substanţei care se face vinovată de apariţia eczemei contribuie la alegerea celor mai bune remedii naturale.

Eficienţă

Nu spăla cu apă fierbinte zonele  afectate de eczemă, deoarece rişti să faci mai mult rău.

image

Specialistul nostru


Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţe în apifitoterapie

Eczema este determinată de cauze  multiple, dar apare de obicei la persoane cu o predispoziţie ereditară, fiind deseori declanşată de factori favorizanţi: produşi chimici sau menajeri, paraziţi, tulburări hepatobiliare, stres. Se recomandă ceaiurile cu acţiune detoxifiantă: trei-fraţi-pătaţi, urzică, soc, anghinare, muşeţel.

Se pot bea zilnic câte 200-300 ml de suc proaspăt de sfeclă roşie sau de varză albă, timp de 10 zile. În tratamentul intern se foloseşte uleiul de sâmburi de struguri, bogat în vitaminele E şi F şi în minerale (cupru, seleniu), care ţin sub control reacţiile alergice. De asemenea, se reduce consumul de alimente şi de băuturi din comerţ, ce conţin aditivi sintetici. În cazul eczemei cu componentă alergică, se evită consumul de alimente ce pot avea o reacţie alergică: laptele de vacă, ouăle, carnea de peşte, alunele şi nucile.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite