Remedii naturale în caz de sângerări gingivale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă te confrunţi des cu sângerări gingivale, consultă un medic dentist
Dacă te confrunţi des cu sângerări gingivale, consultă un medic dentist

Anumite plante, precum coada-calului sau salcia, pot să oprească neplăcutele sângerări ale gingiilor şi să calmeze inflamaţiile. Află ce alte remedii te pot ajuta în tratarea aceastei probleme.

Majoritatea oamenilor au sângerări gingivale, iar ele nu sunt alarmante dacă apar ocazional. Dacă te confrunţi des cu această problemă sau dacă sângerarea nu dispare, consultă un medic dentist pentru a verifica dacă nu cumva anunţă parodontoza, boala care distruge ligamentele de susţinere a dinţilor şi care, netratată, duce la pierderea dinţilor.

Alteori, de vină pentru sângerări sunt cariile netratate sau tartrul acumulat pe dinţi, iar în ambele cazuri trebuie să intervină dentistul. Sângerările pot avea şi alte cauze, cum ar fi traumatizarea gingiei cu o scobitoare, de exemplu, dar şi fumatul şi anemia. Ele mai apar şi în perioada pubertăţii şi a sarcinii, la menstruaţie şi la menopauză. În toate aceste cazuri se pot folosi remedii naturale pentru a stopa sângerările.

Lămâile, o soluţie la îndemână

Femei lămâie zâmbet

Dacă nu te confrunţi des cu sângerări ale gingiilor este foarte probabil să nu ai în casă niciun remediu procurat din magazinele cu profil naturist. Există însă şi remedii la îndemână, cum ar fi lămâile.

Aceste fructe au proprietăţi hemostatice (de oprire a sângerărilor), dar şi antibacteriene, fiind utile în situaţia în care sângerarea a fost cauzată de o infecţie dentară. Masează zona afectată a gingiei cu o felie de lămâie sau prepară o limonadă (dar fără zahăr) şi ţine lichidul unul-două minute în gură.

Cuişoarele calmează inflamaţiile

Cuişoare

Un alt remediu pe care majoritatea dintre noi îl au în bucătărie sunt cuişoarele. Pe lângă efectul hemostatic, ele au proprietăţi calmante, ceea ce le recomandă în mod deosebit în caz de gingivită (inflamaţie a gingiei) sau în situaţia în care sângerarea a apărut în urma unui traumatism al gingiei. Cuişoarele trebuie mestecate şi menţinute câteva minute în gură, pentru ca eugenolul, substanţa cu efect anestezic, să-şi poată face efectul. Atenţie, acest remediu nu este indicat femeilor însărcinate!

Scoarţa de salcie, bună în hemoragii

Dacă te confrunţi des cu sângerări gingivale, ar trebui să ai în casă câteva plante cu efect hemostatic. Unul dintre cele mai bune remedii este scoarţa de salcie, indicată de altfel şi în alte tipuri de sângerări, cum ar fi cele gastrice sau cele menstruale abundente. Se prepară sub formă de decoct: dintr-o lingură de scoarţă mărunţită şi o cană cu apă, dacă folosim lichidul pentru gargară sau dintr-o linguriţă la aceeaşi cantitate de apă dacă lichidul se administrează intern. Decoctul se obţine prin fierberea amestecului timp de zece minute.

Alte plante care te vor ajuta să opreşti sângerările gingivale sunt traista-ciobanului şi coada-calului. Ambele se administrează sub formă de infuzie, preparată din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită şi dintr-o cană cu apă clocotită. Se infuzează cinci minute şi se beau câte două căni pe zi, până la dispariţia sângerărilor.

Pasta de argilă previne parodontoza

Pastă de argilă

Cunoscută mai degrabă pentru proprietăţile ei cosmetice, argila poate fi un bun remediu în caz de sângerări gingivale. Ea grăbeşte cicatrizarea rănilor, motiv pentru care se foloseşte şi sub formă de cataplasme pe diverse leziuni ale pielii. În caz de sângerări, se masează gingiile, de două ori pe zi, cu praf de argilă, aplicat pe un deget sau pe o bucată de tifon steril. Acest remediu mai poate fi utilizat şi pentru a preveni parodontoza, caz în care se foloseşte asemenea pastei de dinţi: se aplică praful pe o periuţă şi se curăţă dinţii dimineaţa şi seara.

Uleiul de arbore de ceai, bun antibiotic

Un lucru foarte important în caz de sângerări gingivale este prevenirea apariţiei infecţiilor bucale. Tocmai de aceea, multe persoane care suferă de gingivită trebuie să urmeze un tratament cu antibiotice. Uleiul de arbore de ceai, datorită proprietăţilor sale antibiotice, poate fi la fel de eficient în acest scop. Pune pe degetul arătător câteva picături de ulei şi masează gingia în întregime, de o parte şi de alta. Urmează acest tratament de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după ce ai periat dinţii.

PRUDENŢĂ
Nu recurge la soluţii alternative înainte de a face un control stomatologic!

Ştiai că...
Infuzia de coada-şoricelului are acţiune antihemoragică şi de cicatrizare a gingiei în cazul unor inflamaţii.

SFATUL SPECIALISTULUI

Un remediu eficient în caz de sângerări gingivale este gelul de aloe vera. Se masează gingia cu acest gel dimineaţa şi seara sau cu un amestec obţinut din ulei de cătină şi din conţinutul unei capsule de coenzima Q10. Se poate face gargară cu ceai concentrat de coada-racului sau de scoarţă de salcie. Scoarţa de salcie se poate lua şi intern, un vârf de pulbere de scoarţă marunţită zilnic. Se poate administra intern şi tinctură de coada-şoricelului, de traista ciobanului, de pătlagină, de muşeţel sau de mentă, de trei ori pezi. De asemenea, dă rezultate tinctura de propolis, 30-40 de picături diluate în 50 ml de apă. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapeut

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite