Remedii care îţi întăresc sistemul imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul de cătină conţine   substanţe cu efect antitumoral
Ceaiul de cătină conţine substanţe cu efect antitumoral

Vitaminele cu rol antioxidant şi mineralele conţinute de preparatele terapeutice din plante asigură scutul natural de apărare al organismului. Unele plante stimulează organismul să producă celule imunitare şi să-şi sporească producţia de interferon, proteină implicată în apărarea de infecţii bacteriene, virale şi parazitare.

Sub formă de uleiuri, extracte sau infuzii, remediile din plante sunt utilizate atât pentru a preveni infecţiile, cât şi pentru a scurta perioadele de convalescenţă. Medicina tradiţională românească este bogată în tratamente naturale care susţin organismul în lupta cu bolile.

Cătina luptă cu cancerul

Un aliat de încredere al sistemului imunitar este cătina, un cocktail de vitamine antioxidante, de uleiuri volatile şi de flavonoide (antioxidanţi specifici plantelor şi fructelor). Cercetările au demonstrat că fructele de cătină conţin 10 vitamine, cele mai importante fiind A, B1, B2, C, E, K şi P, 18 aminoacizi şi peste 24 de minerale precum calciul, magneziul, potasiul şi fierul.

Un studiu realizat la Institutul de Medicină Nucleară din New Delhi, India, a demonstrat că administrarea extractului de cătină, bogat în flavonoide, reface sistemul imunitar chiar şi în cazul persoanelor bolnave de cancer tratate prin radioterapie. Acest efect benefic se datorează faptului că principiile active din compoziţia cătinei protejează măduva osoasă de efectele nocive ale radiaţiilor. Aici, în măduva osoasă, se formează celulele imunitare. Acelaşi studiu a indicat faptul că uleiul de cătină are şi efect antitumoral.

Echinacea te apără de răceală

Organismul slăbit de oboseală, de stres sau de o boală îndelungată este mai predispus la infecţii. „În această situaţie sunt indicate extractele de echinacea în combinaţie cu propolis, fiindcă cel din urmă are o compoziţie complexă şi combate atât infecţiile bacteriene, cât şi pe cele parazitare, fungice şi virale", explică medicul de familie Cristina Pavel, cu competenţe în apifitoterapie, acupuntură şi homeopatie, de la Centrul Raphael Medica din Bucureşti.

Potrivit specialistului, persoanelor cu o imunitate scăzută le sunt indicate aceste remedii câte 10-14 zile pe lună, timp de trei luni consecutiv. „Persoanele care folosesc preparate cu echinacea prezintă o rată a infecţiilor respiratorii mai scăzută cu 50% faţă de restul populaţiei, iar dacă se instalează, boala este mai uşoară, durata ei fiind diminuată cu până la patru zile", spune medicul de familie Ruxandra Constantina,  cu competenţă în apifitoterapie de la Centrul Medical Med-As din Capitală.

Echinacea poate fi administrată sub formă de tinctură, de capsule, de ceai şi de pulbere. Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de un gram, luat în
două-trei prize, sau de câte o linguriţă de tinctură, de trei ori pe zi. „Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani pot lua câte două capsule cu ulei de echi­nacea pe zi", mai spune medicul Ruxandra Constantina.

Scorţişoara ucide virusurile

Extractul de scorţişoară a fost folosit într-un studiu clinic pentru a observa efectul acestuia asupra virusului imunodeficienţei umane (HIV), iar rezultatele cercetării,  publicate în „The Indian Journal of Medical Research" în anul 2007, au relevat că, din 69 de extracte de plante testate, cel de scorţişoară a fost cel mai eficient în a inactiva virusul.

De asemenea, un studiu publicat în revista interna­ţională „Cercetare în fitoterapie" a relevat că scorţişoara este eficientă pentru inactivarea virusului herpetic oral şi genital. Pudra de scorţişoară are şi efect antiinflamator, fiind utilă în tratarea artritei. Un remediu cu eficienţă maximă se prepară din două linguri de miere şi una de scorţişoară, care se consumă de-a lungul zilei cu un pahar cu apă. 

Usturoiul are efect antibiotic

O substanţă numită alicină, prezentă în usturoi, este cunoscută drept antibiotic natural. Trei-patru căţei de usturoi, consumaţi zilnic, combat infecţiile bacteriene, dar şi pe cele virale.

Medicul răspunde: „Ce plante pot mări sânii?"

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie,competenţă în apifitoterapie

„Nu mai sunt de multă vreme la vârsta adolescenţei, când încă se mai pot dezvolta sânii şi îmi doresc să am pieptul mai mare. Nu am curaj să apelez la soluţii de chirurgie estetică sau la terapii hormonale, pentru că ştiu că pot avea diverse efecte adverse. Am auzit, în schimb, că aş putea folosi o serie de remedii naturiste, cum ar fi terapia cu tinctură de mărar. Mă întreb dacă acest remediu poate da disfuncţii hormonale (efecte similare tratamentelor cu hormoni) sau creşteri necontrolate în greutate. Poate fi, într-adevăr, eficientă o astfel de terapie? Cum ar trebui administrată şi pe ce durată?" Întrebare de la Roxana S. din Timişoara

Plantele conţin fito­estro­geni, care pot avea efecte secundare dacă sunt luate pe durate lungi de timp. Deci ar fi bine să consultaţi un medic endocrinolog înain­te de a urma orice tratament de acest fel. Plante precum mărarul (seminţe), busuiocul (flori), salvia sau ţelina îmbunătăţesc activitatea hormonală, având efect estrogenic. Tinctura de mărar se poate lua în cure de trei-patru săptămâni, cu pauză de o săptămână. Se administrează câte o linguriţă de tinctură la 100 ml de apă de trei ori pe zi.  Se poate efectua şi un masaj local cu ulei din seminţe de mărar.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite